Biolog opfordrer: Vær opmærksom - hjortene er i brunst

Hjortene er lige nu i brunst, og derfor opfordrer biolog folk til at være ekstra opmærksomme i naturen

01:14

Skolernes efterårsferie er netop gået i gang, og et yndet udflugtsmål i den forbindelse er en tur i Marselisborg Dyrehave ved Aarhus.

Men det er en god idé med ekstra opmærksomhed, hvis man vil ud og se på hjorte lige nu.

Hjortene er nemlig i brunst, og kampen om hunnerne kan betyde, at det kan gå ud over de besøgende, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Læs også Brrr: Det bliver en våd og blæsende lørdag i Østjylland

- Hvis man opfører sig lidt som en hjort, hvis man for eksempel bukker sig ned og løfter sit barn op, så er man en hjort, der gør den samme bevægelse, som den gør, når den prøver at markere, at det er den, der bestemmer, og så kan de godt finde på at angribe, siger Niels Jørgen Friis, biolog i Aarhus Kommune.

Og derfor skal besøgende være ekstra opmærksomme.

- Hvis hjortene kommer med stive ben hen imod dem, eller hvis de kommer og virrer med hovedet, så skal man holde en god afstand til dem, siger Niels Jørgen Friis, der fortæller, at der for nogle år siden var en mand, som kom til skade efter et hjorte-angreb.

Læs også Pas på når du fodrer hjortene: De kan dø af din mad

- Vi har set et tilfælde, hvor den stak en tak op i ballen på en mand, der prøvede at beskytte sit barn.

Hjortes brunstperiode varer i et par måneder, og i modsætning til hvad der bliver sagt i videoen øverst på siden, så har der faktisk for nyligt været en enkelt episode, hvor en kvinde blev stanget, men hun kom ikke alvorligt til skade.

Niels Jørgen Friis har et godt råd til folk, hvis de fornemmer, at der er fare på færde.

- Bak tilbage stille og roligt og bliv ved med at kigge på hjorten, når man så er i en passende afstand, kan man vende rundt og gå væk, siger han.

Du kan se mere om hjortene i Marselisborg Dyrehave i videoen øverst på siden.