Bilka fylder 50: Hjalp husmoren ud på arbejdsmarkedet

"Big box" og bekvemmelighed var i højsædet, da Bilka lancerede sin første butik for 50 år siden.

Bilka er næsten en Føtex på steroider, lyder det fra en trendforsker. Foto: Claus Fisker - Ritzau Scanpix

Onsdag er det 50 år siden, at mange danskeres indkøbsvaner ændredes markant.

Ud røg den daglige tur til købmanden, og ind kom den ugentlige udflugt til Danmarks nye supermarked Bilka, der i år fejrer jubilæum.

- Det handlede om at købe 24 pakker kaffe, en halv gris og 48 ruller toiletpapir. Det var det, der var hele tankegangen, og det Bilka blev bygget op om, siger direktør for Bilka Mark Nielsen, der har arbejdet i Bilka stort set uafbrudt de seneste 33 år.

Louise Byg Kongsholm er trendforsker ved konsulentvirksomheden Pej-gruppen, og ifølge hende var Bilka en stor del af svaret på en ny virkelighed for datidens familie.

Kvindernes indtræden på arbejdsmarkedet i 1960'erne og 1970'erne gjorde, at der var nødt at blive ændret markant på den måde, som husholdningen blev drevet på.

Løsningen blev et supermarked, hvor man kunne få varer nok til hele ugen.

Læs også Efter 60 års ægteskab får Ruth sin store drøm opfyldt

Føtex på steroider

- Man havde jo behov for at ændre radikalt på den måde, som vi handlede ind på.

- I dag tænker vi ikke så meget over det, men bekvemmeligheden er jo til stede alle steder i dag. Det er ikke bare dagligvare- og tøjindkøb, men også med abonnementsøkonomi og nethandel, siger hun.

I Bilka handler det nemlig ikke bare om den daglige tur på indkøb. Her møder man op en gang om ugen og køber det, man skal bruge - og man køber stort ind, mener hun.

- Man kan jo få alt det, man skal bruge i en familie. Lige fra bléer til dåsetomater til olie til bilen. Det er jo næsten en Føtex på steroider, siger Louise Byg Kongsholm.

Det er jo næsten en Føtex på steroider

Louise Byg Kongsholm, trendforsker, Pej-gruppen

Supermarkedet kørte efter konceptet "big box", som på dansk betyder "stor kasse" og refererer til de store firkantede bygninger, som supermarkederne ligger i.

Herman Salling, forretningsmanden bag Føtex, havde fået idéen fra en rejse til USA, hvor almindelige amerikanere en gang om ugen fyldte bilerne med indkøb til mange dage.

Derfor åbnede han den første Bilka-butik 7. oktober 1970 i landsbyen Tilst, der ligger lidt uden for Aarhus. I dag har Bilka 19 varehuse og en netbutik.

Læs også Salget rasler ned hos Bilka og Føtex