Bibliotekers lovlige downlån tredoblet på et år

Hver måned downlånes der 600.000 numre på netmusik.dk. Statsbiblioteket i Århus har ansvaret for tjenesten.

Glem alt om ulovlige downloads på Pirate Bay, dyre downloads på iTunes og tele-betingede downloads hos TDC Play.

På bibliotekernes musiktjeneste netmusik.dk kan alle kvit og frit downlåne alt den musik, de ønsker. Og det har flere fået øjnene op for. Hver måned downlånes 600.000 numre på netmusik.dk, fortæller områdedirektør ved Statsbiblioteket i Århus, Flemming Munch, der har ansvaret for tjenesten.

- Det går rigtig godt. Vi har tredoblet antallet af downlån og fordoblet antallet af brugere siden af marts. Men potentialet er til en 20-30-dobling, siger Flemming Munch til DR Nyheder.

Samme udbud som TDC PlayPå netmusik.dk kan man finde mellem 2,3 og 2,6 millioner forskellige numre, og i bibliotekets ånd låner man numrene. Det betyder, at man kan lytte til en sang i en uge, hvorefter den holder op med at virke. Derudover fungerer siden akkurat som populære tjenester som iTunes og TDC Play.

- Vi har nøjagtig det samme abonnement som TDC Play. Der er kun skinnet til forskel. Det her er bare gratis public service. Og så har vi lidt flere numre, fortæller Flemming Munch til DR Nyheder.

Ikke både fryd og gammen

Samtlige biblioteker i landets 98 kommuner er med i ordningen, dermed kan alle med en adresse i Danmark downloade musik i uanede mængder både gratis og lovligt. Desværre er alt ikke både fryd og gammen.

Som tjenesten er indrettet i dag, skal man benytte Windows Media Player til at høre numrene, der hentes ned i et såkaldt wma-format.

Går ikke uden Mac-brugerneDet betyder, at folk med Mac-produkter og linux-systemer ikke kan være med. Men det skal der gøres noget ved, understreger Flemming Munch. IPoden alene står eksempelvis for 85 procent af markedet for transportable mp3-afspillere herhjemme, og de er lige nu udelukket.

- Enten skal det være stort, eller også skal det slet ikke være der. Det skal du, og det skal være godt. Derfor går det ikke uden Apple-brugerne, siger Flemming Munch.

Ifølge Flemming Munch forventer netmusik.dk at inkludere andre end windows-brugere per 1. januar 2011, ligesom der fra 1. april næste år på forsøgsbasis vil blive stillet nogle maskiner op på syv biblioteker, hvor man kan fylde sin iPod.

80 øre per nummer for kommunerne

Selv om musikken er gratis for borgerne, skal bibliotekerne betale ved kasse et hos pladeselskaberne og rettighedsorganisationen Koda. For 2010 lyder budgettet på godt otte millioner kroner.

Det svarer til cirka 80 øre per nummer, hvis der downlånes 10 millioner numre næste år som forventet. Til sammenligning betalte bibliotekerne indtil marts i år 1,95 i snit for et nummer.

- Vi betaler mere end det dobbelte til Koda næste år, selv om de har sat prisen 40 procent ned. Vi er der, fordi vi har en interesse, og det er en biblioteksopgave. TDC er der for at skabe kundeloyalitet. Vi forventer derfor ikke, at TDC er her om nogle år, siger Flemming Munch.

30-dobling et forsigtigt skøn

Foreløbig er målet 10 millioner downlån i 2010, men Flemming Munch forventer endnu flere, når siden 1. juli udvides med både blogs, anmeldelser og chatfora.

På sigt en 30-dobling af de 6 millioner årlige downlån, som netmusik.dk forventer i år.

- Og det er et forsigtigt skøn. Vi har øget fra 25.000 til 55.000 brugere uden at gøre noget. Det er kun en procent af den danske befolkning. Hvorfor skulle vi ikke nå halvdelen?, mener Flemming Munch.

Kilde: DR Nyheder