Betjent: Jeg skød i nødværge

Derfor valgte aarhusiansk politibetjent at affyre skud mod 'tuk-tuk-fører'

Foto: Pressemedie.dk

En 32-årig aarhusiansk politimand er onsdag på anklagebænken i Retten i Aarhus, efter at han i november 2013 affyrede sit tjenestevåben mod en mand, der kørte på en trehjulet, overdækket knallert - populært kaldet en tuktuk-knallert.

Se også: René blev skudt af betjent

Den tiltalte nægter sig skyldig. Hans forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, siger, at han handlede i nødværge, da tuktuk-knallerten kom kørende direkte mod politimanden.

- Jeg hører over radioen, at min kollega halvpanisk siger, at der er en trehjulet scooter, der skal standes, siger den 32-årige.

Det er et stykke fra den tiltalte, så han vurderer, at kollegerne vil tage sig af det. Men efter et stykke tid kommer tuktuk-knallerten tættere på tiltalte, og til sidst kommer den kørende direkte imod ham. Han flytter sig et par skridt, men føler sig stadig truet.

- Pludselig er han så tæt på mig, at jeg tænker, han kører mig kraftedeme ned, forklarer han i retten.

Statsadvokaten har valgt at rejse tiltale efter straffelovens paragraf 245, der handler om legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Bestemmelsen kaldes også for "kvalificeret vold" eller "grov vold".

- Han ville køre mig ned

Forsvarer Mette Grith Stage spørger sin klient, om han ikke bare kunne have flyttet sig yderligere, da knallerten kom kørende.

- Selvom jeg ville have flyttet mig, følte jeg stadig, at han ville køre mig ned, siger han.

Et af skuddene ramte tuktuk-føreren i venstre underben, og han blev behandlet på skadestuen. Hændelsen skete i Ridderstræde i Aarhus 1. november 2013.

Manden, der førte tuktuk-knallerten, blev i forbindelse med behandlingen på skadestuen sigtet for spirituskørsel.

Sagen mod politimanden er rejst af Statsadvokaten i København, fordi Statsadvokaten i Viborg, som egentlig burde behandle sagen, har erklæret sig inhabil på grund af relationer mellem en medarbejder og politimanden.

Sagen er også berammet til torsdag og fredag i denne uge.

Det er første gang i fem år, at anklagemyndigheden rejser tiltale mod en politimand for at skyde mod en borger.