Betaler dyrt for at undgå ghettoer

Mange danskere vil hellere betale 200.000 kroner mere for deres nye hus end bo i nærheden af fx Gellerupparken i Århus.

Boliger tæt på belastede boligområder sælges i gennemsnit for 10 procent mindre end tilsvarende boliger andre steder, og i de mest ekstreme tilfælde kommer prisforskellen op på 30 procent. Det viser en analyse fra ejendomsmæglerkæden Home.

Årsagen er, at få vil bo tæt på områder som Mjølnerparken i København, Vollsmose i Odense og Gellerupparken i Århus, hvor store dele af beboerne har indvandrerbaggrund og er socialt belastet.

Resultaterne af Homes opgørelse stemmer godt overens med konklusioner, som amerikansk forskning er nået frem til, vurderer ekspert Hans Skifter Andersen.

- Boligområderne er blevet mere polariseret i dag. Der er flere, som i dag har råd til at vælge, hvor de vil bo, og resten havner i de belastede almene boliger, siger seniorforsker Hans Skifter Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut til dagbladet Politiken.

Når et område først har fået et dårligt ry, virker det som en ond spiral, fordi omdømmet hænger ved.

- Vi har lavet en undersøgelse over, hvorfor folk flytter væk fra en ghetto, og flest angav ikke selve kriminaliteten, men andres negative syn på området som årsag til, at de flyttede bort, siger Hans Skifter Andersen.

Han peger på, at det er lykkedes at nedbringe kriminaliteten i Vollsmose i Odense og dermed forbedre stedets omdømme, mens Mjølnerparken i København nu lider under bandekrigen.

Kilde: Politiken