Bente fik medhold i nabostrid om tag: - Det er befriende

Bente Brusgaard glæder sig over Højesterets afgørelse i sag om genskin fra naboens sortglaserede tegltag

- Det er så befriende. Simpelthen. Jeg er utrolig lettet, for det har taget noget på mig denne her gang, siger Bente Brusgaard fra Elleparken i Aarhus-forstaden Lystrup.

Hun fik tirsdag først på eftermiddagen meddelelsen fra Højesteret, som har givet hende medhold i, at solens genskin fra naboens sortglaserede tegltag var så generende, at naboen nu er dømt til at mattere taget. Dermed er det sidste punktum sat i en årelang konflikt mellem naboerne.

Tilbage i 2005 fik et par i Lystrup udskiftet deres gamle tag, som i stedet blev beklædt med sortglaserede teglsten. 

Men når solen skinner på teglene, giver det genskin, og det irriterede naboen, Bente Brusgaard, så meget, at hun i 2012 klagede til Aarhus Kommune. Kommunen havde ingen regler for området, så sagen endte i byretten. Her fik Bente Brusgaard medhold. 

Det er taget her, der nu skal laves om, så det ikke generer naboen længere.
Det er taget her, der nu skal laves om, så det ikke generer naboen længere.

En principiel sag 

Sagen blev anket til Vestre Landsret, som dog nåede frem til samme resultat. Parret fra det omdiskuterede hus fik lov til at tage sagen videre til Højesteret, da den vurderes som principiel, og i dag kom afgørelsen så - solens genskin i sorte tegl er over grænsen for, hvad man som nabo må tåle.

Bente Brusgaard fortæller, at hun inden dagens dom var meget nervøs for udfaldet.

Advokat Anders Stig Vestergaard mener, at der fremover kan komme flere lignende sager efter dagens afgørelse. Se hvorfor i interviewet.

- Og det, der nok har overrasket mig allermest, er mediernes interesse. For de andre gange har jeg sådan set taget det stille og roligt, og jeg har slet ikke været nær så nervøs, siger Bente Brusgaard, der godt forstår interessen, da sagen er principiel.

- Og så er det sådan set også det hele værd at have været igennem det her, siger Bente Brusgaard, der anbefaler folk at kæmpe for deres sag.

- Jeg går ind for retfærdighed. Om folk så har nerver til at kæmpe, skal være op til dem selv. Det er svært, fordi man har jo ikke lyst til at være uvenner med sine naboer, det kommer der ikke noget godt ud af.

Også naboen til den anden side, Jan Kjærgaard, er en glad mand i dag. 

- Jeg er virkelig glad for, at det nu er slut. Afgørelsen får den betydning, at når taget er lavet, kan jeg sidde i fred og ro i min udestue uden at blive generet, siger Jan Kjærgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Du kan se et interview med Jan Kjærgaard her. 

Jan Kjærgaard og Bente Brusgaard håber, at forholdet til naboparret nu kan blive blødt op efter adskillige års stridighed om taget. Og så håber de, at det bliver en solrig sommer - uden genskin fra det sortglaserede tegltag, der altså nu skal matteres.

Ejeren af huset med det tegltag, der nu skal matteres, er kommet med en skriftlig kommentar til sagen til TV2 Nyhederne.

quote Vi tager selvfølgelig dommen til efterretning og må nu forsøge at finde ud af, hvor denne tålegrænse går.

Michael Serup, Lystrup

- Vi tager selvfølgelig dommen til efterretning og må nu forsøge at finde ud af, hvor denne tålegrænse går. I det større perspektiv hæfter jeg mig ved, at Højesteret har fastslået, at det i forhold til tålegrænsen er uden betydning, om man i et lokalområde har tilladt reflekterende byggematerialer, skriver Michael Serup blandt andet om afgørelsen.

- Samtidig har Højesteret fastlagt en forholdsvist lav tåletærskel. Højesterets dom er selvfølgelig først og fremmest en konkret vurdering af bevisforholdene i vores sag. Dommen giver derfor ikke anledning til at fastslå præcist, hvor tålegrænsen for genskinsgener går. Ligeledes er det efter dommen uvist, hvor grænsen for passivitet går, lyder det videre.

I videoen øverst på siden kan du se et interview med Bente Brusgaard lige efter, at hun modtog Højesterets dom.

Breaking
20210114-143425-L-1920x1277we

Sygeplejersker varsler strejke

AGF-Sønderjyske

Sådan kommer det til at foregå, når tusindvis af fodboldfans i dag skal på stadion

Clip0015.MXF.03_35_04_13.Still002

Karina blokerede industrihavn: - Jeg er villig til at lade mig arrestere

biohuts Grenaa Havn

Nytårstorsken i fare - nyt forsøg skal redde den

Økologisk müsli

Müsli solgt i landsdækkende kæde tilbagekaldes: Spis det ikke

20200518-130319-L-1920x1348we

Politiet om genåbning af barer: Der var højt humør hele vejen

Dagens mest læste