Befriet gidsel på vej hjem

Nødhjælpsarbejder genforenes nu med familie

Det befriede gidsel, minerydder Poul Hagen Thisted fra Aarhus, har nu forladt sit midlertidige opholdssted på Sicilien og er på vej for at blive genforenet med sin familie i Danmark.

Det skriver Dansk Flygtningehjælp i en international pressemeddelelse. Her videresender man Poul Hagen Thisteds tak for de "bønner og den støtte alle har bidraget med" og understreger, at det tidligere gidsel hos piraterne i Somalia ikke ønsker at give interview til pressen.

60-årige Poul Hagen Thisted fra Aarhus arbejdede for Danish Demining Group under Dansk Flygtningehjælp i Somalia, da han den 25. oktober 2011 blev bortført og taget som gidsel i byen Galkayo i det centrale Somalia. En amerikansk kollega, Jessica Buchanan blev bortført ved samme lejlighed. Piraterne udsendte senere et løsekrav på 50-60 millioner kroner for at frigive gidslerne.

Held i uheld
Det blev Poul Hagen Thisteds held i uheld, at han blev bortført sammen med en amerikansk statsborger

For den amerikanske regering sendte den 25. januar 2011 en elitestyrke fra den amerikanske flåde lydløst ind med faldskærm og befriede gidslerne.

Ni gidseltagere blev dræbt og flere blev anholdt, mens de to gidsler angiveligt slap fri uden kvæstelser.

Aktionen var godkendt personligt af den amerikanske præsident Barack Obama, som selv ringede direkte til Jessica Buchanans far kort efter befrielsesaktionen og overbragte nyheden om hendes befrielse.

Opringning fra The War Room
Amerikanske medier beretter, at det amerikanske gidsels forældre fik en opringning fra en person i Det Hvide Hus' Situation Room - Det som poulært kaldes The War Room med beskeden:

- Den næste stemme De vil høre, er præsidentens. Det vides ikke, om Poul Hagens Thisteds familie har fået et lignende opkald.

Frem til i dag har begge gidsler opholdt sig på den amerikanske flådebase Sigonella på Sicilien. Officielt for at komme til hægterne efter det lange ophold hos piraterne, men sandsynligvis også til en debriefing, hvor amerikanerne har forsøgt at skaffe sig så mange efterretninger om som muligt om de pirater, der hærger Afrikas Horn og er blevet en plage for de mange nationer, der besejler farvandene og som udfører nødhjælpsarbejde i Somalia. 

Amerikanske Jessica Buchanan skulle ifølge Dansk Flygtningehjælp også være på vej hjem for at blive genforenet med sin familie i USA.