Bare pluk og smag: Aarhus får kæmpe jordbærbed

De første jordbær forventes klar denne sommer

Foto: TV2OJ/Smag på Aarhus

Foto: Smag på Aarhus

1 af 2

Nu er der godt nyt til de jordbærelskende aarhusianere.

I morgen, torsdag, begynder beplantningen af et 300 meter langt og 600 kvadratmeter stort jordbærbed i Aarhus, som ifølge Smag på Aarhus, der står bag projektet, bliver Danmarks længste jordbærbed.

Og der bliver ingen nix pille-skilte eller hegn rundt om det store bed på Vestereng, som skal forhindre folk i at spise af jordbærerne. Tværtimod. Alle er velkommen til at stoppe op og smage på bærerne.

LÆS OGSÅ: Flere Aarhus-restauranter nomineret i prestigefuld guide

- Vi prøver at gøre folk opmærksomme på, at man gerne må plukke frugter, bær og så videre i naturen på de offentlige arealer.  Man stjæler det ikke, det er fuldt lovligt, siger Pernille Villesen, projektleder i Smag på Aarhus, til tv2oj.dk med henvisning til Jyske Lov.

Pluk, hvad du kan have i din hat
- I Jyske Lov fra 1241 står der, at man i naturen må plukke og samle den mængde, som man kan have i sin hat, og det samme princip gælder i dag. Og har du ikke en hat, er det helt i orden med en lille pose, siger Pernille Villesen.

  Foto: Smag på Aarhus

Det store jordbærbed bliver plantet på Vestereng tæt på Aarhus Universitetshospital i Skejby, og i alt skal cirka 6.000 jordbærplanter - syv forskellige sorter - i jorden. Og hvis alt går vel, vil de første bær være klar til at blive plukket denne sommer - formentlig sidst i juni.

- Vi vil gerne udbrede kendskabet til, at man gerne må stoppe op og plukke ting på de grønne offentlige områder, så længe man ikke rydder bedet eller fylder flere kasser, for der skal være nok til alle. Det er et tilbud og en del af historien om at få fortalt, at vi skal være bedre til at udnytte ressourcerne i vores omkringliggende natur, siger Pernille Villesen.

LÆS OGSÅ: Folk er vilde med byhaver

Stoler på aarhusianerne
Hun regner med, at aarhusianerne godt kan finde ud af 'kun' at plukke en håndfuld og gemme lidt til medborgerne i stedet for at rydde bedet.

- Hvis man frygter alting, får man aldrig lavet noget, og fordi der er en risiko for noget, betyder det ikke, at vi ikke skal give alle andre muligheden for det, siger Pernille Villesen.

Hun fremhæver som eksempel, at der mange steder i byen er etableret byhaver, og her har der ikke været problemer med, at forbipasserende har ryddet bedene for grøntsager og lignende.

I billedgalleriet øverst i artiklen kan du se et større kort over, hvor jordbærbedet præcist bliver plantet.

Om Smag på Aarhus

Smag på Aarhus er et 4-årigt projekt støttet af Nordea-fonden og forankret i Center for Byens Anvendelse, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune. Det er et ambitiøst natur- og mad-projekt, hvor byens rum skal gentænkes, så der bliver flere spiselige og sanselige miljøer i Aarhus. Aarhusianerne skal selv være med til at skabe og påvirke deres nære omgivelser med smukke træer, buske og planter, der er fulde af smag. Samtidig skal den spiselige natur formidles, så flere af byens borgere opdager det mangfoldige spisekammer, som na-turen i og omkring Aarhus byder på.