Bandekrig presser retten: Nu ansættes der ekstra dommere

2018 har været et særligt travlt år for Retten i Aarhus. Lige nu venter 737 sager på at komme for retten

03:09

VIDEO: Retspræsident Bodil Ruberg kan berette om et vildt år for Retten i Aarhus.

Sidste år hærgede bandekrigen i det vestlige Aarhus, og nu får eftervirkningerne af denne store konsekvenser for Retten i Aarhus.

De mange tiltalte presser nemlig retten i en sådan grad, at alle oplever lang ventetid på at få sin sag for.

Læs også Bandekrig tæt på at ramme tilfældige: Mandag starter retssagen

I begyndelsen af 2019 vil to nye dommere derfor arbejde ved retten. Det fortæller retspræsident Bodil Ruberg til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi har lige nu 737 uberammede sager. I april var det tal oppe på 1250.

Bodil Ruberg, retspræsident 

- Gennemløbstid for dommandssager er forlænget med 2,5 måneder i forhold til sidste år. Vi har lige nu 737 uberammede sager. I april var det tal oppe på 1250, siger hun endvidere til TV2 ØSTJYLLAND.

Sagsbehandlingstiden for en sag er altså steget med 2,5 måneder, og er nu oppe på syv måneder. I alt 737 sager venter på at komme for retten. 

Også flere arrestanter

Det er især de større sager, der kræver et nævningeting og tre dommere, som presser retten. De kræver mange ressourcer, der så bliver taget andre steder fra.

I 2018 er 21 tiltalte blevet dømt ved de i alt 11 sager, der krævede et nævningeting. Året før var der kun fire af disse sager.

Læs også Skyderi i boligkvarter: Bandemedlemmer bandlyses i over otte år

- Der kræves meget arbejdskraft i sådanne sager, og der er brugt i alt 404 dommerarbejdsdage på at afvikle sagerne. Samtidig har vi også mange arrestanter. I en periode steg vi fra 50 til over 100, og lige nu er der 90, siger Bodil Ruberg.

De krævende sager stammer især fra sidste års bandekrig, og andre sager lider under dem og må komme bagerst i køen.

Bodil Ruberg forventer, at ventetiden også i 2019 vil være høj, men retten vil arbejde på at få nedbragt sagsbehandlingstiden. 

Bør få tilført flere penge

Det bekymrer en forsvarsadvokat, der selv har siddet som forsvarer i mange af de større sager.

Politikerne laver nye regler uden at tilføre fornødne ressourcer til retten til at håndtere det ekstra pres.

Mette Grith Stage, forsvarsadvokat

- Politikerne har haft travlt med at sætte øget fokus på bandekriminalitet og bandebakken, og så stiger straffene nemt til over fire år, som så kræver et nævningetid og tre dommere. Politikerne laver nye regler uden at tilføre fornødne ressourcer til retten til at håndtere det ekstra pres, siger forsvareren Mette Grith Stage til TV2 ØSTJYLLAND.

- Der burde blive tilført flere penge, så de kan ansætte ekstra personale, fortsætter hun.

Mette Grith Stage har i år skullet forsvare flere af de tiltalte i de store nævningesager i Aarhus. Foto: Nils Meilvang - Ritzau Scanpix

For nylig har Retten i Aarhus så faktisk fået en ekstrabevilling på 500.000 kroner, og der er hyret en tilkaldedommer, ligesom der kommer endnu en ekstra dommer i 2019.

- Det er i alles interesse og for alles skyld, at vi løbende forsøger at nedbringe ventetiden, siger Bodil Ruberg.