Bandekrig i Aarhus: Nu indfører politiet visitationszone

Østjyllands Politi har som konsekvens af bandekonflikten i Aarhus Vest indført visitationszone i området

Arkivfoto. Foto: Peter Vesterlund / TV 2

Den eskalerende bandekonflikt i det vestlige Aarhus har nu fået Østjyllands Politi til at tage skrappere midler i brug.

Der bliver nemlig indført visitationszone i området. Det bekræfter Østjyllands Politi overfor TV2 ØSTJYLLAND. 

En visitationszone er en zone, hvor politiet uden forudgående mistanke må kropsvisitere personer på gaden – samt kontrollere eksempelvis køretøjer. 

Visitationszonen i Aarhus Vest.

- De seneste ugers skudepisoder i Aarhus er helt uacceptable. Det skal vi selvfølgelig have stoppet. Vi er massivt tilstede i Aarhus Vest og har mange andre tiltag i gang. Oprettelsen af visitationszone er endnu et redskab i vores igangværende indsats mod disse bander, siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen fra Østjyllands Politi

Visitationszonen er gældende fra søndag klokken 19.00 og frem til den 24. juli 2017.

02:48

VIDEO: Klaus Arboe Rasmussen: Vi skal have de våben væk. Du kan se hele interviewet med chefpolitiinspektøren her.

Luk video

I løbet af de seneste uger er mere end 100 personer blevet anholdt i forbindelse med den verserende bandekonflikt, der for alvor begyndte for cirka en måned siden.  

Konflikten er opstået, fordi københavnergrupperingen Loyal to Familia forsøger at få fodfæste i Aarhus. Det forsøger en lokal gruppering i Brabrand med tilknytning til Black Army fra Odense at forhindre. 

Fakta om visitationszoner

- Politilovens paragraf 6 giver politiet ret til at foretage såkaldte stikprøvevisitationer bestemte steder. Normalt må politiet ellers kun visitere på baggrund af en mistanke.
- Loven giver politiet ret til at foretage kontrol af personers legeme. Derudover må de undersøge tøj og andre genstande. Det gælder også køretøjer.
- Politidirektøren skal sagligt begrunde, hvorfor et bestemt sted udpeges som visitationszone.
- Visitationszoner er altid midlertidige. De skal altså have en slutdato.

Kilde: Politiloven.

Det har siden slutningen af maj ført til en lang række sammenstød senest lørdag sidst på eftermiddagen, hvor mere end 10 skud blev affyret ved tæt på Bazar Vest. Her blev ingen personer ramt af skud, men Østjyllands Politi efterlyser vidner, der har set en blåmetallic Nissan Primera med registreringsnummeret ZZ 59666 i forbindelse med skudepisoden.

Foruden en række andre skudepisoder er to personer desuden blevet kørt ned af en personbil i forbindelse med bandekonflikten.

01:44

VIDEO: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K): Godt at indføre visitationszone i Aarhus Vest

Luk video

Her er et overblik over de mest alvorlige episoder i forbindelse med bandekonflikten i Aarhus:

* 26. maj: Politiet foretager 70 anholdelser. Der er hovedsageligt tale om overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Én sigtes for narkobesiddelse og bliver fængslet i et grundlovsforhør.

* 29. maj: Fire mænd, nogle iført skudsikre veste, anholdes med diverse slag- og stikvåben i en bil, mens en femte anholdes for at have et våben på sig. En sjette anholdes for at slå ud efter en betjent, mens en syvende pågribes, da han nægter at efterkomme politiets anvisninger.

* 3. juni: To personer bevæbnet med stik- og slagvåben løber ind i en butik for at lede efter folk fra andre grupperinger. Omkring ti minutter senere affyres der flere skud, da nogle grupper støder sammen på Bispehavevej.

* 4. juni: Ved 1-tiden løslades to af de personer, der var blevet anholdt efter urolighederne 3. juni. De når dog ikke langt fra politistationen, før de bliver kørt ned af en personbil. Begge kvæstes - blandt andet brækker den ene et ben.
To mænd på 21 og 23 år varetægtsfængsles i fire uger for grov vold og drabsforsøg for episoden.

* 5. juni: Der bliver affyret flere skud på en parkeringsplads i Brabrand. Ingen bliver ramt.
En 25-årig mand sigtes for grov vold og drabsforsøg i forbindelse med episoden 3. juni.

* 6. juni: Der bliver affyret et skud nær Bazar Vest i Brabrand. Ingen bliver ramt.

* 8. juni: Politiet anholder og sigter en 22-årig mand for drabsforsøg efter skyderiet på Bispehavevej 3. juni.

* 12. juni: En 21-årig mand bliver ramt af flere skud i underlivet på Edwin Rahrs Vej i Brabrand. Han overlever. Gerningsmanden er på fri fod.

* 15. juni: En 21-årig mand anholdes og sigtes for drabsforsøg fra sagen 3. juni på Bispehavevej. Han er dermed den femte sigtede i sagen. Ingen af dem tilhører Loyal to Familia, men derimod en lokal gruppering fra Brabrand.

* 17. juni: To mænd bliver ramt af skud ud for en boligblok på Hasle Centervej. Ifølge politiet er der tale om mænd med tilknytning til en bandegruppering.

* 22. juni: To mænd på en scooter skyder mod en 25-årig mand på torvet i boligområdet Rosenhøj i Viby. Kort efter modtog politiet anmeldelse om et større slagsmål ved Snapagervej i Åbyhøj.

* 24. juni: Der bliver ved 17-tiden affyret flere end ti skud ved Autobazaren, der ligger i forlængelse af Bazar Vest i Brabrand, fra en bil, der var standset op.

Kilder: Ritzau og Østjyllands Politi.