Babyer dropper bleen

Kan sagtens tisse i toilet eller håndvask

Børn kan sagtens gå på toilettet, før de kan kravle. Flere forældre lærer nemlig at tolke ansigtsudtryk og lyde, så deres baby kan blive blefri fra fødslen.

Det har skolelærer Julie Vendt fra Malling ved Aarhus gjort.

Hendes datter Falka har allerede fra seks ugers alderen lært at bruge toilettet i stedet for en ble. Og det er aldrig gået galt, Falka har aldrig lavet i bleen, kan Julie Vendt fortælle til DR Østjylland.

Små børn giver tegn

Privatpraktiserende jordemoder i Aarhus Helene Bovin oplever en stigende efterspørgsel på viden om, hvordan man gør børn blefri fra fødslen. Og svaret er enkelt:

- Det handler om at tolke børnenes signaler, for de giver tegn, når de skal af med noget. Det gør dyrebørn også. Og i en stor del af verden bruger man jo ikke Pampers eller andre papirbleer, siger hun.

- Og når først babyen laver trutmund eller tegn med en finger på næsen, ligger næste skridt ligefor, fortæller Falkas mor, Julie Vendt.

- Vi holder hende under knæhaserne, så hendes ryg er mod vores brystkasse. Og så holder vi hende hen over vasken, forklarer hun videre til DR Østjylland.

I Aarhus lagde jordemoder Helene Bovin i foråret lokale til et foredrag om netop blefri babyer. Deltagerlisten var overtegnet, så foredraget gentages til efteråret.