Astronom: Ikke prøvet før

Østjysk rumeventyr bliver fulgt nøje

02:20

1 af 2

Der var i dag spænding og glæde hos teknologivirksomheden Terma i Lystrup ved Aarhus.

Mere end seks milliarder kilometer ude i verdensrummet svæver rumsonden Rosetta lige nu rundt på en mission. Den skal i kredsløb om en komet for at finde ud af, hvordan livet er blevet til på Jorden.

Virksomheden Terma har store aktier i missionen. Den har nemlig produceret selve strømforsyningen til rumsonden.

Første etape af den omfattende mission lykkedes i dag, da rumsonden nåede helt frem til kometen.

En af dem, som havde øjnene stift rettet mod det store lærred hos teknologivirksomheden Terma, var astronom Ole J. Knudsen fra Steno Museet i Aarhus.

Missionen er ifølge ham helt enestående - og det ikke bare fordi den er østjysk:

- Det er en milepæl, fordi det aldrig har været prøvet før, at man har sendt en rumsonde i kredsløb om en komet, siger Ole J. Knudsen til TV 2 | ØSTJYLLAND og fortæller, at rumsonder tidligere har cirkuleret om for eksempel Mars, Jorden og Månen.

Rumsonden Rosetta blev sendt ud i rummet den 2. marts 2004 og har siden da været en tur omkring Mars og Jorden med en hastighed på 60.000 km/t.

Næste stop for Rosetta er nu at cirkulere om kometen og derefter tage prøve fra dens masse. Prøverne kan være med til at give svar på, hvordan livet på Jorden er blevet skabt.

Er det her en drengedrøm, der går i oplevelse?

- Hver eneste gang, der sker en eller anden ny ting, så kan jeg huske, at jeg måske har tænkt på: "Åh, bare man dog kunne sådan!". At få lov til at leve så længe, at man kan opleve det.. Det er helt fantastisk, siger astronom Ole J. Knudsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se et tv-indslag fra dagens glædelige oplevelse øverst på siden.

Du kan også læse meget mere om Rosetta og hele projektet ved at klikke her.