Arkitekt om Aarhus Ø: Vi risikerer et nyt Gellerup-ry

Betonen i sig selv er der overhovedet ikke noget galt i. Det er noget sludder at sige, at beton er grimt, siger arkitekt om Gelleruparken

Gellerupparken blev betegnet som et prestige-projekt tilbage i 1970erne. Men betonboligerne fik hurtigt en helt anden skæbne.

- Det har jo altid været en øjebæ, siger Lars Jung, der er pedel i Aarhus.

Gellerupparken blev bygget i 1970erne. Dengang blev det betegnet som et prestige-proket.
Gellerupparken blev bygget i 1970erne. Dengang blev det betegnet som et prestige-proket.

Et arkitektonisk prestigeprojekt, som mange steder i dag bliver mødt af det modsatte.

- Det er et gråt og trist område. Det kan ikke rettes op til at blive et attraktivt område. Det tror jeg ikke på, siger Anders Jacobsen, der er pensionist fra Aarhus.

En nybygget grøn skole i Randers har skabt stor debat. En nabo er godt træt af udsigten.

Beton er ikke grimt

Ord som beton-ghetto, som Gellerupparken blandt andet er blevet kaldt gennem årene, preller dog af på arkitekt Anna Mette Exner.

- Jeg synes jo, at det er virkelig flot, siger Anna Mette Exner.

Sammen med andre branchefolk sætter hun bydelens arkitektur under lup i forbindelse med ombygningsplanerne for Gellerupparken. Hun mener, at betonen fejlagtigt er blevet symbol for Gellerupparkens historie.

quote  I sig selv er det jo noget sludder at sige, at beton er grimt

Anna Mette Exner, arkitekt om Gellerupparken

- Betonen i sig selv er der overhovedet ikke noget galt i. Man kan godt sige, at der var meget beton på et sted. Men i sig selv er det jo noget sludder at sige, at beton er grimt, siger Anna Mette Exner.

Det, der skulle have været luksuslejligheder, druknede i oliekrisen. Det gjorde, at folk ikke havde råd til at bo i dem. De stod derfor tomme og blevet senere brugt af gæstearbejdere.

Historie i beton

Betonen må ikke fjernes helt i forbindelse med det dyre ombygningsprojekt, der skal forvandle området fra et særligt udsat boligområde til en attraktiv bydel, hvis det står til arkitekten.

- Historien ligger i betonen. Hvis vi bare pakker blokkene ind i noget andet materiale, kan vi ikke kende det. Så er det fremmed, siger Anna Mette Exner.

Ifølge arkitekt er der risiko for, at man om 30 år vil kigge tilbage og tænke, at Aarhus Ø alligevel blev for tæt bebygget.
Ifølge arkitekt er der risiko for, at man om 30 år vil kigge tilbage og tænke, at Aarhus Ø alligevel blev for tæt bebygget.

Ny øjebæ

Aarhus Ø er en ny bydel i Aarhus, der er under opbygning.

Ifølge arkitekten er det vigtigt at tænke sig om, så den nye bydel ikke bliver den næste udskældte øjebæ.

- Der er risiko for, at man om 30 år vil stå og kigge tilbage og tænke, at det blev alligevel for tæt bebygget, siger Anna Mette Exner.

I videoen øverst kan du se hele indslaget om Gellerup Parken og Aarhus Ø.