Århus Stiftstidende fylder 225 år

I dag er det 225 år siden at Aarhus Stiftstidende udkom for første gang

Dagbladet Århus Stiftstidende fylder 225 år i dag. Foto: Jan Dagø - Ritzau Scanpix

I 1794 kom en bogtrykker til Aarhus – eller Aarhuus som byen stavede sig dengang. Han hed Niels Lund og den 3. januar fik han tilladelse til at udgive Århus Stiftstidende for første gang.

Siden da er avisen udkommet med både små og store historier fra Aarhus og Østjylland – og kan altså i dag fejre 225-års fødselsdag.

- Det er meget specielt, og vi er meget stolte over det. Der er ikke mange firmaer, der kan prale af at fylde 225 år. Vi er blevet en væsentlig del af byens historie, siger Jan Schouby, der er chefredaktør på Århus Stiftstidende.

Læs også Se billederne: Nu er Troels Kløvedal stedt til hvile

En del af byen

Da Århus Stiftstidende udkom første gang hærgede den Franske Revolution i Frankrig og det første Christiansborg brændte. Med så mange år på bagen er avisen blevet en del af Aarhus’ historie – samtidig med at den har skildret den.

- Vi kalder os byens avis. Ligesom Ceres er byens øl og AGF er byens fodboldhold, siger Jan Schouby.

I dag er vi ikke kun en avis. Vi formidler nyheder både i vores dagblad, men også på nettet og på de sociale medier. Så vi når ud til folk på en anden måde, end vi gjorde dengang.

Jan Schouby, chefredaktør på Århus Stiftstidende

Men meget er sket siden. Og særligt de sidste 25 år har avisen været i massiv udvikling for at følge med mediebilledets ændringer.

- I dag er vi ikke kun en avis. Vi formidler nyheder både i vores dagblad, men også på nettet og på de sociale medier. Så vi når ud til folk på en anden måde, end vi gjorde dengang.

De 225 år har ikke været uden bump på vejen. Det har ikke skortet på dødsdomme over avisen.

Jan Schouby er chefredaktør og har været hos Århus Stiftstidende i 23 år.  Foto: Århus Stiftstidende

- Vi var hårdt pressede under aviskrigen. Det var en slagmark. Og så var vi også for lang tid om at omstille os, da nettet kom, fortæller Jan Schouby, der har været hos Århus Stiftstidende i 23 af de 225 år.

De sidste tre til fire år har dagbladet fået vendt underskuddet til et overskud og er i kontakt med flere læsere og brugere end på noget andet tidspunkt i avisens historie. Århus Stiftstidende har på gode dage omkring 150.000 brugere på stiften.dk. De har også oplevet en lille stigning i antallet af læsere af papiravisen i weekenden.

Læs også Voldsomt hærværk mod værested for kvinder - tvunget til at lukke

Nyheder på en anden måde

I dag udkommer dagbladet både på stiften.dk, Facebook og Instagram, og tilgangen til at formidle nyheder har ændret sig.

- Engang var det blot et spørgsmål om at formidle nyheden. Men i dag, hvor alle har en smartphone og informationsniveauet er enormt, handler det i langt højere grad om at forklare og sætte tingene i perspektiv, så læserne forstår, hvad nyheden betyder, og hvorfor de skal interessere sig for den, siger Jan Schouby.  

Århus Stiftstidende fejrer fødselsdagen med et stort jubilæumstillæg.

Århus Stiftstidende fejrer de 225 år ved at dele masser af gratisaviser ud rundt omkring i Aarhus og ved en reception for den officielle del af Aarhus. Resten af året vil dagbladet lave en række forskellige arrangementer, hvor resten af byen inviteres til at være med til at fejre fødselsdagen.

00:56

Kronprins Frederik havde fødselsdag den 26. maj. 2018, hvor han fyldte 50 år. Her kan du se, hvordan det så ud, da han indviede sin gave fra Aarhus Kommune.

Luk video