Arbejdsløse og fattige bliver rykket bagerst i køen til billige boliger

Hvis du ikke tjener nok eller er på overførselsindkomst, så ryger du i flere boligområder i Aarhus bagerst i køen i kampen om billige almene boliger

I flere og flere boligområder i Aarhus Kommune ryger fattige og arbejdsløse om bag i køen.

Der er flere krav, som skal opfyldes for at dette kan undgås. Du skal:
 

  • Have en indtægt på mindst 150.000 kroner om året.
     
  • Du skal arbejde mindst 25 timer om ugen - dog mindst 10 timer hvis du er i flexjob.
     
  • Er du vikar eller løst ansat, så skal du have haft arbejde i mindst ni måneder og have mindst tre måneders arbejde foran dig, inden du flytter ind.
     

De krav har ramt Tanja Jensen, som stod højt på ventelisten i boligområdet Præstevangen. Men fordi afdelingen kom ind under de nye regler om fortrinsret for folk i arbejde eller under uddannelse, så er hun kommet 1.000 pladser ned på ventelisten, fordi hun er i gang med et ressourceforløb.

Flere og flere boligområder er omfattet af de nye regler.
Flere og flere boligområder er omfattet af de nye regler.

- Jeg synes, at det er en stigmatisering, hvor man går ind og vurderer min egnethed til at betale husleje og fratager mig min fritid på trods af, at jeg betaler det samme i kontingent som alle andre, siger Tanja Jensen fra Beder til TV2 ØSTJYLLAND.

Aftalen er nødvendig

Det er Boligforeningen Aarhus Omegn, som administrerer boligområdet Præstevangen og to andre områder, der falder ind under udlejningsaftalen.

Boligforeningen mener, at aftalen er en nødvendighed.

- Det er et udtryk for, at der i den afdeling er nogle udfordringer, som vi er i gang med at håndtere, siger Leif Jensen, der er direktør hos Boligforeningen Aarhus Omegn.

quote Jeg synes, at det er en stigmatisering, hvor man går ind og vurderer min egnethed til at betale husleje og fratager mig min fritid på trods af, at jeg betaler det samme i kontingent som alle andre.

Tanja Jensen, boligsøgende, Beder

Ifølge ham er kravene vigtige for udviklingen i området.

- Hvis det fortsætter med at udvikle sig i den forkerte retning, så kan vi ende med at opfylde kriterierne fra ghettolisten, siger Leif Jensen.

Frygter ghettolisten

Hvis et boligområde ryger på ghettolisten, så skal der ske nedrivninger efter fire år. Det er allerede sket i Aarhus Vest, og det bekymrer boligforeningerne.

I disse boligområder kommer de arbejdsløse og fattige bag i køen

- Vi kender ikke løsningen på det. Men hvis der kommer pålæg om at huse folk i forskellige områder, så skal vi passe på, at der opstår ghettoområder andre steder i byen, siger Leif Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Tanja Jensen frygter også, at nedrivningerne i Aarhus Vest, hvor 1.000 familier skal genhuses, kommer til at påvirke hende.

- Er det sådan, at de kommer ind på den her venteliste, hvor jeg i forvejen står lavt. Så vil jeg eksempelvis stå nummer 3.000 i stedet for nummer 2.000, siger Tanja Jensen.

Aarhusbolig: Det er vilkårene

Hos Aarhusbolig, der er en paraplyorganisation for boligforeningerne i Aarhus, og som administrerer ventelisterne til områderne, mener de, at det er en nødvendighed med reglerne.

- Det er ikke rart at blive sat bag i køen, fordi man er på en eller anden overførselsindkomst eller uden for arbejdsmarkedet, siger formand for Aarhusbolig Søren Høgsberg og fortsætter:

- Men det er vilkårene, som vi indretter vores samfund på. Vi kan ikke lave kriterier som skelner. Vi er nødt til at have nogle objektive kriterier.

IMG_2005

playSilas og Aske skulle konfirmeres om fire måneder - nu er festdagen udskudt

IMG_3118

playSkrædder bad om hjælp - nu deler tusindvis hans besked

IMG_1615

Over 7000 har skrevet under på Rikke og Kathrines forslag

Michael Aastrup Jensen

Aastrup beklager: Jeg skulle ikke være taget til Dubai

Vaccine dosis.

Vaccinationer udsat: Frontpersonale på COVID-19 afsnit får ikke andet stik som planlagt

test corona covid-19

33 smittede danskere har fået falsk negativ test i Dubai