Ansvarlig politiker om Kaffegal: - Jeg beklager det rigtig meget

Det var en fejl, at Aarhus Kommune ikke tog klager over arbejdsmiljøet på Café Kaffegal mere alvorligt, erkender Thomas Medom (SF)

03:41

Thomas Medom (SF) var rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i 2014, da klagerne over arbejdsmiljøet på Café Kaffegal begyndte at tikke ind til Aarhus Kommune. Se hele interviewet med Thomas Medom her:

Efter kritik af arbejdsmiljøet på Café Kaffegal sætter Aarhus Kommune samarbejdet med den socialøkonomiske café i bero.

- Samarbejdet er sat i bero på den måde, at vi ikke sender nye borgere ind i et forløb på virksomheden, før vi er kommet fuldstændig til bunds i den her sag, siger Kristian Würtz (S), der er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

De svar, der er kommet fra Brian Sørensen, viser, at han ikke erkender nok, og at han også er nødt til at se indad.

Thomas Medom (SF), tidl. rådmand Sociale Forhold og Beskæftigelse

Søndag stod 13 tidligere medarbejdere frem på TV2 ØSTJYLLAND med hård kritik af arbejdsmiljøet på Café Kaffegal.

- Det er klart, at man ikke kan høre de menneskers fortællinger uden at blive påvirket. Det er mennesker, der har haft brug for at få et løft på en virksomhed, som kan tage sig godt af psykisk sårbare. De har oplevet det stik modsatte, siger Kristian Würtz.

Læs også Kaffegal: Kommunen sætter samarbejdet med omstridt café i bero

Klager ikke taget seriøst nok

Den nuværende rådmand for Børn og unge, Thomas Medom (SF), var rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse på det tidspunkt, hvor klagerne over Café Kaffegal væltede ind til kommunen.

Både fra tidligere ansatte på caféen og fra Favrskov Kommune, der helt valgte at stoppe samarbejdet med Café Kaffegal.

Første gang, jeg hørte om det i 2014, blev der sat undersøgelser i gang, men vi har tydeligvis ikke taget det alvorligt nok.

Thomas Medom (SF), tidl. rådmand Sociale Forhold og Beskæftigelse

- Det har været et svært forløb at være i. Første gang, jeg hørte om det i 2014, blev der sat undersøgelser i gang. Men vi har tydeligvis ikke taget det alvorligt nok, når vi i dag ser, hvor alvorlige kritikpunkterne er. Det her stærke skridt at træde frem og bryde anonymiteten viser jo, hvor dårlig ledelsesstilen har været på Café Kaffegal. Det har vi ikke været bevidste nok om, og vi tog ikke de anonyme klager seriøst nok i 2014, siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND.

07:57

I årevis er Café Kaffegal blevet fremhævet for at få psykisk sårbare tilbage til arbejdsmarkedet. I søndags stod 13 tidligere medarbejdere frem og anklagede Kaffegal for mobning - og Aarhus Kommune for at vende det blinde øje til. Se deres beretninger her:

Luk video

Håbede at anonyme ville stå frem

Ifølge Thomas Medom skiftede han syn på Café Kaffegal i 2016.

- Det var da den anden runde (af klager, red.) kom, og vi strammede kursen. Det var formentlig ikke nok, men der skifter det til, at det er frivilligt, at man kan være dernede. Hvis man ikke har lyst til at være der i dag, er der ikke nogen, der skal være der længere, siger Thomas Medom.

Thomas Medom kan godt huske, da han modtog de første klager tilbage i 2014.

- På den ene side var det en socialøkonomisk virksomhed, der var vidt berømmet, og som medierne og alle mulige andre politikere havde hyldet. Jeg håbede, at samarbejdet kunne komme op at stå igen. Jeg håbede også, at nogen af de anonyme klagere ville stå frem og uddybe kritikken, men det fik så lov til at køre videre, siger Thomas Medom.

08:21

I flere år har Aarhus Kommune valgt at lytte mere til Kaffegal end til de mange, der har klaget over problemer med arbejdsmiljøet. Se hele indslaget her.

Luk video

Skiftede syn på Kaffegal

Han kan også tydeligt huske, da den anden runde af klager kom i 2016.

- Hvor vi også kunne se reaktionsmønstre fra Brian Sørensen (leder af Café Kaffegal, red.), som nærmest er at gå i forsvarsreaktion og ikke at ville erkende noget af det. Der skifter mit syn på virksomheden markant, siger Thomas Medom.

Læs også Kaffegal: Aarhus Kommune har overhørt klager i årevis

Efter 2016 sender Aarhus Kommune ti borgere til Café Kaffegal i støttet beskæftigelse.

- Der er et helt stop i en periode, hvor der går et forløb i gang med folk fra forvaltningen, der rykker tættere på for at prøve at ændre på forholdene. Det er ikke folk, der bliver henvist. Det er folk, der selv vælger virksomheden og siger, at de gerne vil derned, og de bliver advaret imod det. Så kursen bliver strammet markant og er strammere i dag, siger Thomas Medom.

Læs også Kaffegal: 13 tidligere ansatte anklager café for mobning

Rigtigt at få samarbejdet standset

I dag mener rådmanden dog ikke, at de stramninger var nok.

- Når vi nu kan se de her folk, der tager det svære skridt, det er at stå frem og fortælle om de her svære oplevelser. Så synes jeg, at det helt rigtige er helt at få standset samarbejdet, siger Thomas Medom og fortsætter:

- De historier, der er kommet frem, er alvorlige og hårrejsende. Og de svar, der er kommet fra Brian Sørensen, viser, at han ikke erkender nok, og at han også er nødt til at se indad, hvis der fortsat skulle have været en tro på, at det samarbejde skulle kunne komme til at fungere. Det er den rigtige reaktion fra den nuværende rådmand (Kristian Würtz, red.) at komme helt til bunds i vilkårene, siger Thomas Medom.

Læs også Eksperter: Kommune burde have grebet ind over for Kaffegal

Vi prøvede at komme tættere på

Han erkender, at det var en fejl, at Aarhus Kommune ikke tog klagerne mere alvorligt, da de begyndte at tikke ind i 2014.

- Det var en fejl, at vi ikke kom tættere på. Vi prøvede at komme tættere på, og vi troede på, at det kunne blive rettet op, siger Thomas Medom.

- Var anonymiteten blevet brudt allerede dengang, tror jeg også, at jeg var kommet frem til den samme konklusion. Det er jeg rigtig ærgerlig over. Så var der nogle mennesker, der kunne have været sparet for at genopleve nogle af de ting, de har været igennem nu, siger Thomas Medom.

03:11

Ejer af Café Kaffegal Brian Sørensen kan ikke genkende kritikken fra de 13 tidligere medarbejdere. Se hele interviewet med ham her:

Luk video

Beklager rigtig meget

Han håber, at der bliver taget godt hånd om de mennesker, der er blevet sendt ned til Café Kaffegal af Aarhus Kommune, og som har følt sig dårligt behandlet.

Læs også Ejer af Kaffegal: - Jeg genkender ikke kritikken

- Jeg beklager det rigtig meget. Det er ærgerligt, at vi har været igennem det her forløb. Jeg håber, at der bliver taget godt hånd om dem, siger Thomas Medom.

Foreningen bag Café Kaffegal anklager de 13 tidligere medarbejder, der er stået frem med hård kritik af stedets arbejdsmiljø for at være langt fra arbejdsmarkedet og ude på at sætte en stopper for Brian Sørensen.

I videoen øverst i artiklen kan du se hele interviewet med Thomas Medom (SF).

Læs også Kaffegal: Vi lægger afstand til eks-ansatte og Favrskov Kommune