Ansat hos udbrændt købmand: - Byen mister sammenhold

Rikke Hoppe har i to år været ansat hos den nu udbrændte Min Købmand i Spørring, og har set hvor stor betydning butikken har som samlingssted

01:46

VIDEO: Som medarbejder hos Min Købmand i Spørring har Rikke Hoppe en ekstra grund til at være ked af nattens brand.

Borgere i Spørring og de ansatte hos den lokale købmand er i chok, efter at købmandsbutikken, hvor også et pizzeria holder til, brændte i nat. I dag er de store skader tydelige på bygningen, og der er en trist stemning i landsbyen.

Rikke Hoppe har arbejdet som butiksassistent i Min Købmand i Spørring i to år, og nu står hun altså uden arbejdsplads.

Vi ansatte er i chok og meget kede af det. Det er lidt urealistisk at tænke på, at det er ens egen arbejdsplads, sådan noget er sket på.

Rikke Hoppe, Min Købmand

- Vi ansatte er i chok og meget kede af det. Det er lidt urealistisk at tænke på, at det er ens egen arbejdsplads, sådan noget er sket på. Det plejer at ske for naboen og ikke en selv, siger Rikke Hoppe til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun og de øvrige medarbejdere havde i morges svært ved at forstå, hvad der var sket. Købmanden i Spørring har ifølge Rikke Hoppe været et sted, hvor folk mødes og har lært hinanden at kende.

Bliver splittet uden samlingsstedet

- Folk har vænnet sig til at mødes ved købmanden, og jeg kan da frygte, at byen bliver lidt splittet uden samlingsstedet. Byen mister sammenhold, lyder det fra hende.

Gitte Bjerg Fiedel fra Spørring var en af de første, der opdagede flammerne i købmandsbutikken og alarmerede politiet.

Læs også Voldsom brand i købmand: - Stort tab for byen

Hun bor sammen med sin mand lige bag ved den nu udbrændte butik:

- Jeg kiggede ud og kunne se, at det hele stod i flammer. Min mand råber så, at det er købmanden, der brænder. Vi var chokerede og tænkte, hvad nu med købmanden? Kommer den igen?

Gitte Bjerg Fiedel hørte pludselig vild spektakel lige uden for huset. Det var købmanden, der var ved at brænde ned. 

Hvad skal de ældre nu gøre?

Et par timer før branden brød ud kl. 2.40, kørte Jørgen Jørgensen forbi bygningen på Gl. Landevej. Her åndede alt stadig fred og idyl.

- Købmanden har stor betydning for byen. Der bor mange ældre, hvad gør de nu? Os med bil kan komme omkring, men dem med rollator ser vi jo her, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Jørgen Jørgensen kan selv køre til eksempelvis Trige for at handle, men han frygter for de ældre, der ikke har muligheden. 

Ingelise Rasmussen er ligesom mange andre landsbyboere bekymret for købmandens fremtid.

- Det er forfærdeligt, vi får jo nok ikke en ny, lyder det fra Ingelise Rasmussen.

Tidligere har Spørring måtte leve uden en indkøbsmulighed.

Købmand meget påvirket af branden

I et halvt år fra april 2016 var Spørring nemlig uden købmand, indtil Søren Søndergaard og kæresten Layla med stor opbakning fra byen fik gang i butikken igen. 

- Vi boede i Viby. Men min kone er fra Somalia og kristen. Derfor var der mange, der ikke var så vilde med hende. De skar hendes indkøbsposer op, når hun var ude at handle. Det gad vi ikke, så vi kiggede efter noget uden for byen, lød det dengang fra Søren Søndergaard om begrundelsen for at åbne købmanden.

Købmanden drives i dag dog ikke længere af parret. Den nuværende købmand er så påvirket af branden, at han ikke har ønsket at udtale sig til TV2 ØSTJYLLAND.

01:25

VIDEO: Branden påvirker borgerne i byen. Hør deres reaktioner i videoen her. 

Luk video

Intet tyder på noget kriminelt

Om bygningen, der husede Min Købmand og byens pizzeria skal helt rives ned, vides endnu ikke. Det skal en skadesrapport afgøre.

Ifølge vagtchefen hos politiet, Thomas Hinge, er der intet, som tyder på, at der ligger noget kriminelt bag branden i købmandsbutikken. 

Det ses i dag tydeligt, at købmandsbutikken er stærkt medtaget efter branden.  Foto: Local Eyes

- Nu har vi talt med vidner, der var derude og de brandfolk, der var på stedet. Ud fra det har vi forsøgt at lægge brikkerne sammen, og der er ikke noget, som tyder på et strafbart forhold, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

I nat og under brandstedsundersøgelser var Gl. Landevej i Spørring afspærret. I løbet af onsdagen blev vejen dog åbnet op igen.

00:50

VIDEO: Hør Thomas Hinge, der er vagtchef hos Østjyllands Politi, fortælle om branden. Han tror ikke, at den er påsat.

Luk video