Aktindsigt afslører: Satte skandalesag på pause på grund af sommerferie

TV2 ØSTJYLLAND kan nu afsløre, hvad der skete i tiden op til, at UC Gadeplan og Kontaktstedet blev lukket. Oplysningerne vækker ny kritik.

Nye dokumenter i sagen om UC Gadeplan og Kontaktstedet i Gellerup viser, at ledende medarbejdere var bekymret over forholdene i UC gadeplan i juni, men sagen blev udskudt på grund af sommerferie. 

Det viser en aktindsigt i interne dokumenter fra Aarhus Kommune, som TV2 ØSTJYLLAND har modtaget. Oplysningerne vækker ny, skarp kritik fra Venstres Gert Bjerregaard. 

Han mener, kommunen har siddet på hænderne alt for længe. 

Sommerferie kom i vejen 

Den 27. juni mødes centerchef Morten Randløv fra Unge, Job og Uddannelse med kontorchef Kristian Dahlsgaard fra Organisation og Ledelse, begge Aarhus Kommune, til et møde under overskriften 'kulturudfordring'. 

Her præsenterer Morten Randløv en bekymring for arbejdsmiljøet i UC Gadeplan i Gellerup. Han efterlyser hjælp til at håndtere sagen fra Organisation og Ledelse i Aarhus Kommune.

quote Jeres aktindsigt viser, at man skulle have skredet til handling allerede inden sommerferien

Gert Bjerregaard (V)

Kontorchef Kristian Dalsgaard melder sig klar til at hjælpe, men siger samtidig, at der er behov for bistand fra arbejdsmiljøkonsulenter. 

Alle arbejdsmiljøkonsulenterne er dog på vej på sommerferie, og derfor udskyder de to chefer sagen til yderligere behandling i august. 

I mellemtiden bliver der 6. juli sendt en mail til medarbejderne i UC Gadeplan, hvor afdelingeslederen pointerer, at de aftale spilleregler skal overholdes. 

Skærmbillede 2022-10-07 kl. 09.32.59

Det vækker skarp kritik fra Venstres Gert Bjerregaard, der sidder i Social- og Beskæftigelsesudvalget, at sagen bliver sat på pause for at afholde sommerferie. 

- Allerede her burde sagen være overgivet til Østjyllands Politi. Men så vælger man at gå på sommerferie, og så holder man en række møder i august, og først 20. september konkluderer man, at der er så mange forhold, at det kan vi ikke løse selv, siger Gert Bjerregaard til TV2 ØSTJYLLAND og uddyber: 

- Det er fuldstændig utilstedeligt, at man ender i sådan en situation, siger han. 

Gert Bjerregaard Aarhus byråd
Foto: Aarhus Kommune

Den 20. september kommer sagen frem i offentligheden. 12 medarbejdere bliver hjemsendt, og flere forhold bliver anmeldt til Østjyllands Politi. Både UC Gadeplan og Kontaktstedet i Gellerup er lukket, mens politiet efterforsker sagen. 

Da Morten Randløv og Kristian Dalsgaard mødes igen i midten af august, er sagen vokset i karakter. Der er ikke længere tale om arbejdsmiljøudfordringer, men sager der kan "omfatte tjenestlige forhold". 

Orienteres to måneder efter møde 

Efterfølgende bliver der afholdt to møder 25. og 26. august, men indholdet af disse to møder er også mørkelagt. Noget tyder dog på, at sagen stiger i graderne hurtigt efter disse to møder. 

Den 29. august mødes en lang række centrale medarbejdere for at diskutere sagen. Her bliver de enige om at igangsætte en undersøgelse af sagen. Samme dag orienteres rådmand Anders Winnerskjold om sagen mundtligt.  To måneder efter mødet den 27. juni, hvor problemerne i UC Gadeplan bliver diskuteret af de to chefer. 

Kontaktstedet i Gellerup blev lukket 20. september
Kontaktstedet i Gellerup blev lukket 20. september

Kræver uvildig redegørelse

Gert Bjerregaard mener, de nye oplysninger bidrager til, at Aarhus Kommune har håndteret sagen alt for langsomt. 

- Det her viser med al tydelighed, at man helt uansvarligt har siddet på hænderne uden at reagere på de her alvorlige faresignaler. Jeres aktindsigt viser, at man skulle have skredet til handling allerede inden sommerferien, siger han. 

- Det notat, I har fået, bekræfter mig i, at der er flere ting, som vi byrådsmedlemmer ikke er vidende om, siger Gert Bjerregaard. 

Han kalder sagen for den mest alvorlige i sin 21-årige karriere i politik. Han har krævet en uvildig undersøgelse af håndteringen af sagen fra Gellerup. 

Det kunne i dag ikke lade sig gøre at få et interview med den ansvarlige rådmand, Anders Winnerskjold (Soc. dem.).

Direktøren for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, Erik Kaastrup-Hansen, kunne heller ikke stille op til interview i dag. 

Men i et skriftligt svar erkender direktøren, at man godt kan stille spørgsmål ved, om kommunen handlede hurtigt nok. Læs hele svaret nedenfor.

Læs Erik Kaastrup-Hansens svar på TV2 ØSTJYLLANDs spørgsmål

Erik Kaastrup-Hansen, Direktøren for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune.

Med sagens alvor in mente, var det så en korrekt beslutning at udskyde arbejdet til august?

- Som jeg læser redegørelsen havde vi ikke, på det tidspunkt, et samlet overblik over, hvor alvorlig situationen var. Det fik vi først efter sommerferien. Men når jeg ser på forløbet med den viden, vi har i dag, så mener jeg også godt, at man kan stille spørgsmålstegn ved, om vi har handlet så hurtigt som vi kunne på de alvorlige bekymringer, som opstod i forsommeren. Det er en af de ting, vi må forholde os til, når vi laver vores egen vurdering af forløbet, og hvad vi kan gøre bedre.

Hvorfor prioriterede man ikke at få løst problemerne, da man bliver opmærksom på dem i slutningen af juni?

- Som jeg læser redegørelsen havde vi ikke, på det tidspunkt, et samlet overblik over, hvor alvorlig situationen var. Det fik vi først efter sommerferien. Men når jeg ser på forløbet med den viden, vi har i dag, så mener jeg også godt, at man kan stille spørgsmålstegn ved, om vi har handlet så hurtigt som vi kunne på de alvorlige bekymringer, som opstod i forsommeren. Det er en af de ting, vi må forholde os til, når vi laver vores egen vurdering af forløbet, og hvad vi kan gøre bedre.

Er sagen håndteret korrekt set i jeres øjne?

- Jeg synes, det er for tidligt at drage de endelige konklusioner. Men det er klart, at vi kommer til at kigge kritisk på vores egen håndtering af sagen og stille os selv de spørgsmål. Og et stykke hen ad vejen er her jo tale om en erkendelsessag; Når man ender dér, hvor vi står nu, er det jo klart, at der er begået fejl undervejs. Det siger sig selv.  

Er der begået kriminelle handlinger efter 27. juni, som potentielt kunne være undgået, hvis man havde handlet hurtigere i sagen?

- Hvorvidt der er begået kriminelle handlinger er op til politiet at vurdere. Her afventer vi selvfølgelig deres konklusioner. Men som jeg forstår sagen har de forhold, der nu er politianmeldt, fundet sted inden sommerferien.