Aksel går i shorts året rundt i fem år: Kæmper for spejdermærke

14-årige Aksel fra Hjortshøj har gået i shorts siden sommeren 2016. Han jagter et spejdermærke, der kræver, at han går i shorts året rundt i fem år

00:47

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND mødte Aksel til en snak om jagten på spejdermærket.

Kalenderen viser forår, mens vejret lige nu viser det modsatte. Men uanset vejr, vind og kalender, så følger 14-årige Aksel Munk-Hansen fra Hjortshøj ikke trop.

Siden sommeren 2016 har han nemlig kun gået i shorts.

- Det er for at opnå et mærke, men også for at bevise over for sig selv, at man godt kan gennemføre det, siger Aksel Munk-Hansen, der går hos FDF Hjortshøj, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Liva sover ude året rundt: - Det er koldt, men også hyggeligt

Jagten på "Isbjørn"-mærket

Shortsene planlægger han at gå med, indtil han rammer det femte år. Han har ikke haft lange bukser på i halvandet år, fordi han går målrettet efter at få spejdermærket "Isbjørn" - der dog er et uofficielt mærke.

Mine forældre synes også, det er mærkeligt. Men de har ikke så meget imod det, for shorts er jo billigere end lange bukser.

Aksel Munk-Hansen, Hjortshøj

Mærket er for dem, der vil gå i shorts året rundt i hele fem år. En kamp, som 14-årige Aksel har valgt at tage op - men som vennerne og forældrene ikke helt forstår.

- Mine venner synes, det er meget mærkeligt. Der er ikke så mange, der forstår, hvorfor jeg gør det, siger Aksel Munk-Hansen og fortsætter:

- Og mine forældre synes også, det er mærkeligt. Men de har ikke så meget imod det, for shorts er jo billigere end lange bukser, siger han.

Han ejer lige nu seks par shorts - både til de pæne arrangementer, men også til at slappe af i.

Læs også Spejderne har taget en tørn: Her er valgplakaterne pist væk

- Hvis jeg klager, er det min egen skyld

Aksel Munk-Hansen går til daglig i 8. klasse på Virupskolen i Hjortshøj. Og sidste forår blev han konfirmeret - i shorts, vel at mærke.

Selvom vejret lige nu ikke virker som forår - på trods af kalenderen viser april - så er han er dog helt sikker på, hvilket vejr han mest og mindst ønsker sig.

Reglerne for mærket

Man skal gå i shorts året rundt i fem år.

Knæet skal altid være frit. Det vil sige, at man må gerne have strømper på, der går op til knæet, og shorts, der går ned til knæet - så længe begge knæ er frie.

Ved enkelte lejligheder er det i orden at have tildækkede knæ - eksempelvis, hvis man skal deltage i aktiviteter, hvor det ikke er tilladt at vise knæ.

- Det bedste er solskin med en lille smule vind. Det værste er med sne, regn og meget vind, siger Aksel Munk-Hansen.

Indtil videre har han dog ikke været tæt på at give op.

- Jeg har altid haft det sådan, at hvis jeg klager over, det er koldt, så er det min egen skyld, siger han.

Læs også Lynhurtige Loke jagter rotter for kommunen

Der går sport i den

Rune Kløve Junge er Aksels leder hos FDF Hjortshøj. Og han er klar i mælet om, hvad han synes om Aksels jagt på mærket.

- Det er en lille smule dumt, lidt fjollet, men helt vildt sejt, at han har sat sig et mål. Vi bakker op om det, siger Rune Kløve Junge til TV2 ØSTJYLLAND.

Det fede for dem er at tage nogle utraditionelle og ekstreme mærker. Det må godt være lidt specielt for dem, og det skal være noget, som ikke alle har, og som der er stil i at vise frem.

Rune Kløve Junge, leder, FDF Hjortshøj

Jagten på mærkerne er noget, som de unge selv tager op på eget initiativ. Rune Kløve Junge fortæller, at de også hos dem har oplevet en stigende interesse for mærkerne blandt de unge.

- Det fede for dem er at tage nogle utraditionelle og ekstreme mærker. Det må godt være lidt specielt for dem, og det skal være noget, som ikke alle har, og som der er stil i at vise frem, siger han og tilføjer, at der går sport i det.

Selvom jagten på mærkerne har et mål i sig selv, så tror Rune Kløve Junge på, at de unge får andet med sig hjem i bagagen.

- Det er også noget som viljestyrke og dannelsesaspektet. Noget karakteropbyggende, som vi tror på, det bliver for det enkelte individ og for fællesskabet, siger han.

Læs også Kronprins Frederik lancerer ny app til Royal Run