Ahmad mistede benet i borgerkrigen: - Historien gentager sig

Ahmad Walid Rashidi bor i Aarhus, men har rødder i Afghanistan. Han har selv arbejdet for fred i størstedelen af hans liv, og derfor begræder han den pludselig udvikling, hvor Taliban næsten uhindret er kommet til magten.

Det er ikke bare afghansk, men verdenshistorie der i disse dage bliver skrevet i Afghanistan og hovedstaden Kabul. Taliban har med et snuptag erobret det meste af landet, og de har selv erklæret sig som vindere af krigen. Landets præsident er ligeledes flygtet ud af landet.

En absurd situation for århusianske Ahmad Walid Rashidi, der har brugt de seneste 15 år af sit liv på at arbejde for fred i hjemlandet.

- Jeg er magtesløs. Jeg er vred, ked af det og jeg har ikke sovet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

- På det personlige plan gør det ondt at kunne se, historien gentager sig. Magtesløsheden kan ikke gå ud af min krop.

Efter det pludselig gik stærkt, har telefonen ikke stået stille hos Ahmad Walid Rashidi. Han fortæller, at han har talt med op mod 100 lokale, der har oplevet Talibans indtog på nærmeste hold.

Med tårer i egen øjenkrog har han forsøgt at berolige dem.

- At se, at alt smuldrer er hårdt. Det er forsvundet på to minutter uden modstand. Man gav magten væk. Det gør fandme ondt. Taleban har ikke vundet magten, de fik den, siger Ahmad Walid Rashidi.

Cyklede for fred

29-årige Ahmad Walid Rashidi er selv født i Kabul. I borgerkrigen mistede han sin far, sin bror og selv mistede han det ene ben som femårig.

Sidenhen flygtede han og resten af familien til Iran, inden de i 2001 kom til Danmark. Ved siden af sit liv og studier i Danmark, har han dog også arbejdet for at skabe fred i Afghanistan. Eksempelvis cyklede han for under et år siden 70 kilometer rundt om Kabul med en gruppe unge afghanske mænd og kvinder.

- Vi skal være den sidste generation, der lever i usikkerhed. Vi skal have den fred, som vi fortjener, sagde Ahmad Walid Rashidi dengang på en løs forbindelse fra Afghanistan.

Historien ville det dog anderledes.

Benprotesen blev vist frem, da Ahmad Walid Rashidi cyklede rundt om den afghanske hovedstad. Billedet her er dog fra Danmark inden afgang.
Benprotesen blev vist frem, da Ahmad Walid Rashidi cyklede rundt om den afghanske hovedstad. Billedet her er dog fra Danmark inden afgang.

Vestens manglende indsats

Det er kun 18 dage siden, Ahmad Walid Rashidi selv kom hjem til Danmark efter en rejse til Afghanistan. Selv er han overrasket over, at det hele gik så hurtigt.

- Jeg vidste godt, at provinserne ville falde. Jeg havde planer om at tage derned til oktober, og der troede jeg, at jeg ville kunne komme til Kabul. Alle er blevet taget med bukserne nede, siger han.

I Ahmad Walid Rashidis stemme kan man dog også høre skuffelsen over indsatsen fra de vestlige lande, der de seneste 20 år har været massivt til stede i landet.

- Jeg er rasende over, at man er blevet holdt for nar af de vestlige lande. Man står tilbage som nyttige idioter.

- Jeg har talt med folk i fronten, der siger, de ikke har fået hjælp til at kæmpe imod. Jeg havde selv forventet en stor, blodig borgerkrig, for folk var klar til at kæmpe imod. De ville ikke gå tilbage til fortiden, siger han.

Nu frygter han, at der kun skal en lille gnist til for at antænde det hele.