Advarer mod halloween-trend: Kan lokke rotter til

Som om Halloween ikke var uhyggeligt nok i forvejen, kan traditionerne også lokke rotter frem.

Uhyggelige udklædninger og flotte græskarfigurer. Mange børn og barnlige sjæle er glade for halloween og de traditioner, der følger med. Men tilsyneladende er der også en uønsket gnaver, som er glad for halloween.

I hvert fald skriver Aarhus Kommune på Facebook-siden 'Natur & Miljø i Aarhus', at rotterne elsker halloween. Årsagen: Græskarrene.

Opslaget er en opfordring til at huske at smide det "gamle, halvsmattede græskar korrekt ud", fordi det kan tiltrække rotter. Faktisk gælder opfordringen ikke kun græskar.

- Det handler i virkeligheden om nedfaldsfrugter. Der er mange nedfaldsfrugter i haverne lige nu, for rådne æbler og pærer lokker rotter til, fortæller Simon Hoffman, miljøsagsbehandler i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

quote Mange haveejere tænker måske, at det kan være ligemeget, at frugterne ligger og rådner, men rotterne er der lynhurtigt

Simon Hoffman, miljøsagsbehandler, Aarhus Kommune

Rådne frugter i høj kurs

Ud over at elske Halloween, elsker rotter nemlig proteiner, og derfor er de rådne æbler, pærer og græskar i høj kurs.

- Mange haveejere tænker måske, at det kan være ligemeget, at frugterne ligger og rådner, men rotterne er der lynhurtigt, konstaterer Simon Hoffman.

Han nævner desuden fuglefodring som en aktivitet, som indirekte kan tiltrække rotter.

- Hvis man ikke har styr på det, så fodrer man også uønskede dyr som rotter. Det kan for eksempel være, hvis man fodrer for meget. Fuglene spiser kun en del af det, og så kommer rotterne og tager resten, siger han.

quote Husk at samle rådne frugter, så de ikke ligger og frister

Simon Hoffman, miljøsagsbehandler, Aarhus Kommune

En måde at omgå det på kunne ifølge Simon Hoffman være at lægge fodret i en bradepande, som man kan tage ind igen, i stedet for at det ligger på jorden. Han understreger, at folk selvfølgelig skal have lov til at fodre fugle, have æbletræer og lave græskarfigurer, men at opfordringen lyder på at håndtere det fornuftigt.

- Husk at samle rådne frugter, så de ikke ligger og frister.

Hele året rundt

Der er dog ikke noget der tyder på, at rådne græskar er skyld i flere anmeldelser til kommune om rotter.

- Anmeldelserne er jævnt fordelt ud over året. Der kan være enkelte måneder, hvor det er lidt mere end andre. Det er typisk når vejret skifter, forklarer Simon Hoffman.

- Vi får flere anmeldelser på det her tidspunkt af året om rotter i haven. Det er det samme til forår, når man kommer ud i haverne. Så ser man rotterne.

På årsbasis får Aarhus Kommune omkring 7500-8000 anmeldelser om rotter. I 2020 var tallet dog lidt mere end 10.000, hvilket sandsynligvis skyldtes, at mange på grund af corona var mere hjemme og kunne være mere opmærksomme på det.

Rotter kan være et problem hele året rundt, men man kan selv gøre noget for at minimere risikoen for, at rotterne invaderer ens hjem. Arkivfoto.
Rotter kan være et problem hele året rundt, men man kan selv gøre noget for at minimere risikoen for, at rotterne invaderer ens hjem. Arkivfoto.

- Alle ændrede vaner, og der blev ryddet godt op i skure, så 2020 var helt vild, fortæller Simon Hoffman.

Oplever man problemer med rotter, har man pligt til at melde det til sin kommune. Er man grundejer, har man desuden ifølge Miljøstyrelsen pligt til at holde ens grund ren og rottesikret, så den ikke frister de uønskede gnavere.

Udgifter til rottebekæmpelse dækkes som privat via kommuneskatten eller et gebyr opkrævet via ejendomsskatterne.