Aarhusianerne sorterer affald flittigt – men halvdelen ender stadig forkert

Aarhusianerne har taget den nye affaldssortering til sig – men der er stadig plads til forbedring

02:07

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND har spurgt en række aarhusianere om deres sorterings-vaner. Hør deres svar i dette tv-indslag.

Siden oktober har alle aarhusianerne haft som opgave at sortere affald. Blandt andet skal plast, metal og glas sorteres for sig, ligesom pap og papir har sin egen beholder.

Aarhus Kommune har nu undersøgt, hvor godt det går. I alt har kommunen undersøgt 12 tons skrald.

Når man står med fingrene ned i frikadelledejen, så styrter jeg altså ikke ud med en enkelt lille plastikbakke og lægger den i den rigtige beholder.

Steffen Grønskov, Risskov

Undersøgelsen viser, at der bliver sorterer en hel del. Faktisk er der i hver hustand blevet flyttet 33 kilo affald i gennemsnit per år fra restaffaldet til de andre bøtter – blandt andet plast, metal og glas samt pap og papir.

Men der er stadig i gennemsnit 42 kilo affald per hustand, som havner i den forkerte bøtte. Dermed er det faktisk mere end halvdelen af affaldet, der ender det forkerte sted.

Mere end halvdelen af affaldet ender det forkerte sted.

- Det er klart, når der stadig er et potentiale, så vil vi gerne arbejde videre med at fortælle folk om, hvad man kan gøre og hvor man skal gøre af det, for at tingene kan bruges igen, siger affaldschef i Aarhus Kommune Lene van der Raad.

Bærer flaskerne ud

Hos de aarhusianere, TV2 ØSTJYLLAND mødte i Lystrup, er det meget forskelligt, om de overhovedet affaldssorterer, og hvor meget de i så fald gør det.

Jeg affaldssorterer jo, fordi der er mulighed for det, og fordi jeg synes, det er en god ide.

Bente Rasmussen, Lystrup

- Jeg affaldssorterer jo, fordi der er mulighed for det, og fordi jeg synes, det er en god ide at affaldssortere, siger Bente Rasmussen fra Lystrup.

- Har vi haft gæster og har drukket tre flasker rødvin, så bærer vi selvfølgelig flaskerne ud i den rigtige container. Har vi drukket seks bajere, så bærer vi også aluminiumsdåserne ud i den rigtige container. Men når man står med fingrene ned i frikadelledejen, så styrter jeg altså ikke ud med en enkelt lille plastikbakke og lægger den i den rigtige beholder, siger Steffen Grønborg fra Risskov.

00:45

VIDEO: Lene van der Raad, affaldschef i Aarhus Kommune, fortæller, at der er et potentiale for endnu bedre affaldssortering.

Luk video