Aarhusianere undrer sig: Hvorfor har buschaufførerne ikke mundbind på?

Det er et krav, at folk i Aarhus skal bruge mundbind, når de kører med offentlig transport. Men for buschaufførerne er der andre regler.

Krav om mundbind i offentlig transport i Aarhus gælder juridisk fra den 11. august og frem til den 1. september. Overholder man ikke kravet, kan man blive bedt om at forlade busser og letbane.

Aarhus Sporveje har i dag fået flere henvendelser fra passagerer, der undrer sig over, at de skal bruge mundbind i busserne, imens buschaufførerne kører uden.

Ifølge buschaufførernes chef er deres første prioritet at få bussen sikkert igennem, og det kan mundbind være med til at forhindre.

- Det er en udfordring for os at bruge mundbind hele dagen, siger Bjarne Larsen, der er HR- og kvalitetschef hos Aarhus Sporveje, til TV2 ØSTJYLLAND

Kombinationen af mundbind og høje temperaturer, briller og kroniske sygdomme kan ifølge Bjarne Larsen være farligt for chaufførerne og dermed også passagererne.

Skal være sikkert at køre

- Vi skal nok sige til vores chauffører, at de skal bruge mundbind, men når man kører i 7,5 timer, og der er 27 grader udenfor, så kan det være anstrengende at køre med mundbind hele dagen, siger han og tilføjer:

- Det skal være sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og hvis det begynder at blive ubehageligt, og det tager fokus fra trafikken og medtrafikanter, så skal man tage det af, tilføjer han.

Når man kører i 7,5 timer, og der er 27 grader udenfor, så kan det være anstrengende at køre med mundbind hele dagen.

Bjarne Larsen, HR- og kvalitetschef hos Aarhus Sporveje

Læs også Mundbind ankommer til Aarhus: Her kan du købe dem

Ifølge Midttrafik skal chaufførerne som udgangspunkt bruge mundbind, men føler de ubehag, må de gerne tage det af. Samtidig er der undtagelser for chaufførerne ligesom der også er for passagererne.

Ikke alle kan bruge mundbind

  • Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.
  • Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som f.eks. vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser m.v.
  • Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser osv. 
  • Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation 
  • Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Plexiglas og sprit 

Ifølge Aarhus Sporveje må chaufførerne også gerne tage mundbindet af, hvis de bruger briller, og brillerne dugger. Og generelt er reglen indtil videre, at det skal være arbejdsmæssigt forsvarligt at køre bussen gennem byen.

Til gengæld er buschaufførerne afskærmet med plexiglas, og de har sprit til rådighed.

Læs også Gratis mundbind har hjulpet flere til at følge krav i Aarhus

Kravet om mundbind i offentlig transport i Aarhus gælder juridisk fra den 11. august og frem til den 1. september og er indført for at begrænse smitten med covid-19. Overholder man ikke kravet, kan man blive bedt om at forlade busser og letbane.