Aarhusianere er vilde med at samle affald

'De minder os alle om, at vi har et fælles ansvar for at holde byen pæn og ren'

Rådmand håber, at stigende interesse for affaldsindsamling kan være begyndelsen på en positiv udvikling. Foto: Morten Dueholm - Scanpix

Antallet af frivillige affaldsindsamlere i Aarhus er eksploderet, melder Aarhus Kommune. 

Hvert år udleverer kommunen snappere, handsker, refleksveste og skraldeposer til engagerede aarhusianere, som bruger deres fritid på at gøre Danmark næststørste by lidt mere ren.

Læs også Borgmester hylder hverdagshelte - og skælder ud på skraldesvin

I 2016 bestilte 73 personer det gratis udstyr til affaldsindsamling. Fire måneder inde i 2017 har 200 aarhusianere bestilt udstyret.

Folk smider mindre affald i naturen, når der i forvejen er rent og pænt. Det er som om, de tænker sig bedre om.

Per Larsen, affaldsindsamler

Kommunen kender ikke den præcise årsag til den pludselige interesse, men miljørådmand Kristian Würtz (S) håber, at interessen kan være begyndelsen på en positiv udvikling.

- De frivillige er meget synlige i lokalområderne, og de minder os alle om, at vi har et fælles ansvar for at holde byen pæn og ren. Derfor er vi også utroligt glade for, at så mange dedikerede aarhusianere investerer deres fritid på at hjælpe fællesskabet, siger han.

Forebyggende effekt

Per Larsen har samlet affald i området omkring Hasle Bakker de seneste tre år, og han håber på, at flere indsamlere kan være med til at skabe et endnu stærkere fællesskab.

- Jeg begyndte at samle affald, fordi jeg har boet i området i 30 år og gerne ville have et pænt område at gå ture i. I dag gør jeg det i højere grad på grund af det fællesskab, jeg har med de andre affaldsindsamlere, fortæller han.

- Det er tydeligt, at folk smider mindre affald i naturen, når der i forvejen er rent og pænt. Det er som om, de tænker sig bedre om. På den måde har vores arbejde også en forebyggende effekt, lyder det fra Per Larsen. 

Hvis man er interesseret i at blive frivillig affaldsindsamler, kan den gratis startpakke bestilles på www.renbyaarhus.dk

Per Larsen i sit rette element.