Aarhusianer var gidsel hos IS: Nu bliver hans historie til filmdrama

Daniel Ryes historie som gidsel i Syrien bliver nu til film

398.

Så mange dage tilbragte Daniel Rye fra Aarhus som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien. 

I 2015 udkom bogen Ser du månen, Daniel af mellemøst-korrespondent Puk Damsgård.

Nu er historien om Daniel Ryes 13 måneder som gidsel hos Islamisk Stat ved at blive til filmen Ser du månen, Daniel. 

Filmen beskriver Daniel Ryes liv i fangeskab og den kamp, hans stadig mere desperate familie kæmper for at få Daniel hjem i live. Optagelserne til filmen er netop nu i gang i Aarhus.

Filmen giver et unikt indblik i en frygtelig virkelighed, blot set gennem en dansker øjne, lyder det fra Daniel Rye, der her ses som gidsel i Syrien.
Filmen giver et unikt indblik i en frygtelig virkelighed, blot set gennem en dansker øjne, lyder det fra Daniel Rye, der her ses som gidsel i Syrien. Foto: Ukendt

Respekt og ydmyghed

Hovedrollen som Daniel indtages af Esben Smed fra Odder. Han er lige nu biografaktuel i Lykke-Per, der er instrueret af Bille August.

I filmens anden hovedrolle ses Anders W. Berthelsen som den danske gidselforhandler Arthur, der får en nøglerolle i at mægle mellem Daniels familie og ISIS.

På søndag, den 25. november, kan du se en større reportage om filmen på TV2 ØSTJYLLAND. 

Esben Smed bor, ligesom Daniel Rye, i dag i Aarhus, og en stor del af optagelserne til Ser du månen, Daniel optages da også i Danmarks næst største by.

- Vi er rigtig glade for at være tilbage i Aarhus og filme, siger producer hos Toolbox Film, Signe Leick Jensen, i en pressemeddelelse.

VIDEO: Daniel Rye udstillede i 2014 en række fotografier i Aarhus. 'Fotografierne har været en måde at finde mig selv og få mig selv tilbage,' sagde han dengang til TV2 ØSTJYLLAND. Indslaget er fra 17. oktober 2014.

Tortur, drab og håb

Filmen giver et unikt indblik i en frygtelig virkelighed, blot set gennem en dansker, som vi rent faktisk kan identificere os med, lyder det fra (den rigtige) Daniel Rye. 

– Jeg har en rigtig god følelse af, at holdet omkring filmen vil behandle historien med dyb respekt og den ydmyghed, som den fortjener, siger han og fortsætter: 

- Bogen Ser du månen, Daniel er allerede nået langt ud. Med denne film kan historien nå et endnu bredere publikum. 

Instruktør Niels Arden Oplev (i midten) med filmens to hovedskuespillere, Anders W. Berthelsen and Esben Smed.
Instruktør Niels Arden Oplev (i midten) med filmens to hovedskuespillere, Anders W. Berthelsen and Esben Smed.

Daniel Rye var hos Islamisk Stat sammen med 23 andre udlændinge i 2013 og 2014. Blandt gidslerne var den amerikanske journalist James Foley, som siden blev henrettet foran hele verden. 

Filmen handler ifølge Toolbox Film om, 'hvordan mennesker overlever tortur, skaber venskaber og bevarer håbet under ekstreme forhold.'

Stærkt team bag filmen

Ser du månen, Daniel skildrer også, hvordan Daniels forældre håndterer frygten for, at deres søn aldrig kommer hjem, og løsesumsforhandlingerne mellem den danske gidselforhandler Arthur og Islamisk Stat.

Daniels Ryes forældre spilles i filmen af Jens Jørn Spottag og Christiane Gjellerup Koch.

Thomas Jensen har skrevet manuskriptet til 'Ser du månen, Daniel'. Thomas Jensen har tidligere skrevet manuskriptet til kultfilmen 'Blinkende lygter'. ​​​​​
Thomas Jensen har skrevet manuskriptet til 'Ser du månen, Daniel'. Thomas Jensen har tidligere skrevet manuskriptet til kultfilmen 'Blinkende lygter'. ​​​​​

Det er Niels Arden Oplev, der blandt andre står bag instrueret kæmpehittet Mænd der hader kvinder, som har fået instruktørrollen i Ser du månen, Daniel, som Thomas Jensen har skrevet manuskriptet til. 

Thomas Jensen har tidligere skrevet manuskriptet til Blinkende lygter og Susanne Biers Oscarbelønnede Hævnen. 

Ser du månen, Daniel får forventet biografpremiere i Danmark 19. september 2019.

Filmen 'Ser du månen, Daniel' er baseret på bogen af samme navn.
Filmen 'Ser du månen, Daniel' er baseret på bogen af samme navn.