Aarhusianer opholdt sig ulovligt i Syrien: Nu skal han for Højesteret

Både by- og landsret har dømt en nu 40-årig mand for ulovlig rejse til Syrien. Nu kommer sagen for Højesteret.

Tommy Mørck (th.) var en del af den kurdiske folkemilits, YPG.

Landets øverste domstol skal tage stilling til, om en nu 40-årig, aarhusiansk mand skal straffes for at rejse til Syrien og kæmpe imod Islamisk Stat.

I juni sidste år idømte Retten i Aarhus Tommy Mørck seks måneders fængsel for ulovligt ophold i et konfliktområde. I november blev dommen stadfæstet af Vestre Landsret.

Nu har Procesbevillingsnævnet givet tilladelse til, at sagen kan ankes til Højesteret.

Læs også Syrien-kriger: - Jeg føler ikke, jeg har gjort noget forkert

Sagen er den første om ulovligt ophold i et konfliktområde.

I 2016 og 2017 befandt Tommy Mørck sig i Syrien for at kæmpe imod Islamisk Stat nær Raqqa. Men han havde ikke fået politiets tilladelse, og dermed overtrådte han en af paragrafferne i straffelovens kapitel om terrorisme.

01:29

VIDEO: Et halvt år i fængsel - det er konsekvensen for Tommy Mørck for at rejse til Syrien for at kæmpe imod Islamisk Stat. Indslaget her er fra d. 4. juni, da Tommy Mørck i første omgang blev dømt.

Luk video

Det er justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der formelt har rejst anklagen mod den nu 40-årige mand fra Aarhus. 

Hans forgænger på posten, Søren Pind fra Venstre, lancerede i 2016 loven om ophold i konfliktområder som et led i "den hårde linje over for terror".

Kæmpede imod Islamisk Stat

Imidlertid er den første, der dømmes, altså en borger, der kæmpede imod Islamisk Stat, som af myndighederne beskrives som en terrororganisation.

- Man ville egentlig ramme IS-krigere, men man rammer alle mulige andre, har Tommy Mørck tidligere udtalt.

Læs også Tommy risikerer fængsel for rejse til Syrien

I retten har han forsvaret sig med, at han ikke vidste præcis, hvor han befandt sig i ørkenen. Den forklaring blev dog hverken godtaget af by- eller landsret.

01:16

VIDEO: Anklager Jacob Balsgaard Nielsen forklarer, hvad han mener om sagens udfald. Videoen er fra d. 4. juni, da Tommy Mørk i første omgang blev dømt.

Luk video

Vestre Landsret fandt det ligesom byretten bevist, at den 40-årige flere gange krydsede grænsen til al-Raqqa distriktet og bevægede sig ind i dette.

Landsretten lagde ved udmålingen af staffen blandt andet vægt på, at manden ikke havde noget anerkendelsesværdigt formål med at indrejse og opholde sig i distriktet, og at han havde deltaget i væbnet kamp.

04:48

VIDEO: Tommy Mørcks sag vækker opsigt i mediebilledet. Vi har før fortalt om sagen her på TV2 ØSTJYLLAND. Se et tv-indslag fra den 29. maj her.

Luk video