Aarhusianer har fjernet antiabort-klistermærker på fuld tid

I otte dage var det ifølge Dorte Bro Søegaard en fuldtidsbeskæftigelse for hende at rense byen for Retten til Livs klistermærker

Aarhusianer Dorte Bro Søegaard påstår, at hun brugte hele sidste uge på at fjerne nogle af de 20.000 klistermærker, som antiabort-foreningen Retten til Liv havde sat op.

Vejskilte, bomme, lygtepæle og flagstænger. Overalt i Aarhus midtby var byens genstande klistret til med klistermærker, som antiabort-foreningen Retten til Liv havde sat op natten til lørdag den 2. september. 

Det ville Dorte Bro Søndergaard ikke finde sig i. Efter hendes eget udsagn begyndte hun systematisk at pille klistermærkerne ned fra den anden til den niende september. 

Læs også Abort-modstandere beordret til at fjerne 20.000 klistermærker

- Jeg fjernede dem gade for gade, område for område. Det var en fuldtidsbeskæftigelse for mig hele sidste uge, siger Dorte Bro Søndergaard fra Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND. 

Aarhusianere kan tage æren

Da Aarhus kommune opdagede, at Retten til Liv havde sat et kæmpe antal klistermærker op i byen, gav de foreningen et påbud om at fjerne klistermærkerne inden for 48 timer, hvis de ville undgå en politianmeldelse.

Jeg fjernede dem gade for gade, område for område. Det var en fuldtidsbeskæftigelse for mig hele sidste uge.

Dorte Bro Søndergaard, Aarhus

Men da Retten til Liv meddelte, at de var gået igang med at rydde op, blev fristen forlænget. 

Dorte Bro Søndergaard mener dog ikke, at Retten til Liv kan tage æren for oprydningsarbejdet. 

- Jeg bed mærke i, at mange af klistermærkerne var overstreget med tus, revet delvist af, flænset eller gennemhullet. Det, synes jeg, viser, at det i høj grad er aarhusianerne selv, der har villet skaffe sig af med klistermærkerne, siger hun. 

Læs også Antiabort-klistermærker koster 100.000 kroner at fjerne

Ifølge hende selv stødte hun kun en enkelt gang i løbet af de otte dage på en fra Retten til Liv, der også ryddede op. Det var torsdag den 7. september ved Park Allé, siger hun.

Har skabt røre

Landssekretær i Retten til Liv, Ellen Højlund Wibe, mener, at foreningen også selv har gjort en stor indsats for at rydde op efter sig. 

- Onsdag den 6. september ved middagstid begyndte vi at gennemgå de ruter, som vi havde bedt vores hjælpere om at klistre til. Vi var fem til otte stykker igang de fleste steder, og fredag aften var vi færdige, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Vi kunne godt se, at der var mange, der havde "hjulpet" og fred være med det.

Ellen Højlund Wibe, Retten til Liv

Hun bemærkede ligesom Dorte Bro Søndergaard, at mange af klistermærkerne allerede var halvt revet af eller overstreget med tus, men det ser hun ikke som et problem. 

- Vi kunne godt se, at der var mange, der havde "hjulpet" og fred være med det. Vi tænker, at baggrunden, for at de har gjort det, er, at vi har rørt noget ved dem. Og vi havde netop et mål om at skabe debat og eftertanke, siger Ellen Højlund Wibe. 

Læs også Hver tiende elev i Randers tager ikke afgangseksamen

Dorte Bro Søndergaard fjernede ikke klistermærkerne for at hjælpe Retten til Liv. 

- Jeg kom indirekte til det, men det var ikke meningen. Jeg gjorde det først og fremmest, fordi jeg ikke syntes, at de skulle fare efter kvinders ret til abort, siger hun.