Aarhus Universitet regner forkert igen: Fejl går 30 år tilbage

Aarhus Universitet har begået en ny regnefejl, hvor det fremgår, at Danmark udleder mindre kvælstof end hidtil oplyst. Fejlen har betydning tilbage til 1990.

Aarhus Universitet har lavet en regnefejl for, hvor meget kvælstof der udledes i Danmark. Foto: Axel Schütt/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

En regnefejl på Aarhus Universitet betyder, at der er givet forkerte tal for udledningen af kvælstof. Det har universitetet oplyst til Miljø- og Fødevareministeriet.

Regnefejlen betyder, at Danmark i 2018 har udledt 3000 ton mindre kvælstof end hidtil oplyst.

Fejlen ærgrer miljøminister Lea Wermelin (S).

Læs også Studerende jubler over finanslov: - Presset letter

- Det er dybt utilfredsstillende, at Aarhus Universitet ikke har haft styr på tallene, og det er desværre sket flere gange i den seneste tid. Vi er som politikere nødt til at kunne stole på fakta fra forskerne, når vi diskuterer og træffer politiske beslutninger, siger hun i en pressemeddelelse.

- Det er afgørende og derfor har mit ministerium bedt universitetet om en plan for, hvordan de vil øge kvalitetssikringen af deres forskning fremover.

Tættere på målet

Den forskning fra Aarhus Universitet, som nu viser sig at være behæftet med en regnefejl, handler om Danmarks klimabelastning. Universitetet har nedjusteret det, de kalder den "afstrømningsnormaliserede" kvælstofsudledning for 2018 fra 58.000 til 55.000 ton kvælstof. 

Læs også Aarhus vil være mere klimavenlig, men det kan ikke betale sig

Altså var Danmark i 2018 tættere på at nå sine klimamål end hidtil antaget. Danmark udleder dog stadig 10.000 ton mere end målet, som det er i dag. 

- Vi skal stadig reducere udledningen af kvælstof. Derfor er det så utilfredsstillende, at vi ikke har haft de rigtige data. Men det skal vi undersøge helt til bunds, siger miljøminister Lea Wermelin (S). 

Anden fejl på kort tid

Regnefejlen har betydning for tallene helt tilbage fra 1990. I gennemsnit er de årlige udledninger fejlberegnet med cirka 1000 ton. 

Læs også Cecilie har skizofreni - nu hjælper hun andre ved at bryde tabuet på YouTube

Det er anden gang på kort tid, at der kommer fejl fra universitetet. I efteråret trak Aarhus Universitet efter kritik en rapport om oksekøds klimabelastning tilbage. Problemet i rapporten var, at interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer havde skrevet flere afsnit og påvirket pressemeddelelsen om resultaterne.