Aarhus skal varmes op med kul over vinteren

Efter flere dage med brand i Studstrupværket har Ørsted opgivet at redde de 40.000 ton træpiller, der stadig er på værket.

40.000 ton træpiller står formentlig ikke til at redde. Og det næste lange stykke tid kan Studstrupværket være nødsaget til at køre på kul.

Branden i Studstrupværket har snart varet i to uger, og energiselskabet Ørsted har nu opgivet at redde de mange træpiller, der stadig befinder sig på værket.

Det bekræfter Carsten Birkeland Kjær, der er presseansvarlig for Ørsted. Han fortæller, at efter brandvæsnet har hældt vand ned igennem taget for at stoppe branden, så regner man ikke med, at der kan være mange af træpillerne, der er overlevet.

- Det tyder på, at de træpiller, der er tilbage, er så beskadigede, at de ikke kan bruges. Sandsynligheden er meget lille, men vi kan ikke udelukke, at noget i kanterne kan reddes, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ni dages træpiller

Ørsted nåede at redde 15.000 ton træpiller, der blev sejlet væk fra branden. Og selvom 40.000 ton ødelagte træpiller kan lyde som rigtig meget, så skal det ifølge Carsten Birkeland Kjær ses i et større perspektiv.

- Det svarer til omkring ni dages træpilleforbrug på Studstrupværket. Studstrupværket leverer til 100.000 husstande i Aarhus, så der bliver normalt brugt rigtig mange træpiller, siger han.

Han kan dog ikke komme nærmere ind på, hvilken værdi de mange træpiller har.

- Det vil være en sag mellem forsikringen og os, som skal køre nu.

Skaderne på Studstrupværket har allerede sat sine spor, og derfor kan der også gå lang tid, før værket igen kan køre som normalt.
Skaderne på Studstrupværket har allerede sat sine spor, og derfor kan der også gå lang tid, før værket igen kan køre som normalt. Foto: Privat

Køre videre på kul

Selvom branden stadig hærger, kører Studstrupværket videre som normalt. Det er dog ikke længere træpiller, der bliver fyret med.

- Under hele branden har værket kunnet køre videre, men det kører på kul i stedet. Det er vi selvfølgelig trætte af, men omvendt er det godt, at det kan køre på forskellige brændsler, siger Carsten Birkeland Kjær.

Skaderne på Studstrupværket har allerede sat sine spor. Derfor kan der også gå lang tid, før værket igen kan køre som normalt. 

- Vi må nok konstatere, at der kommer til at gå noget tid, før vi kan køre på træpiller igen, da der vil være noget reparationsarbejde. Vi kommer til at bruge træpiller igen, men først efter vinteren. Man vil ikke kunne mærke det i de aarhusianske hjem, da vi kører videre på kul. Men vi er selvfølgelig kede af, at vi ikke kan levere grøn fjernvarme.