Aarhus skal være økologisk

Forpligter sig til fair trade og økologi

Bilerne i den kommunale hjemmepleje skal fremover kunne køre længere på literen, kaffen på rådhuset skal være fair trade eller økologisk, og så skal hver fjerde nye bygning have et lavere energiforbrug.

Sådan lyder nogle af de krav, som Aarhus Kommune sammen med fem andre kommuner er gået sammen med miljøminister Ida Auken (SF) om at sætte for kommunernes fremtidige indkøb af fødevarer, transport og byggeri.

- Kravene vil få kommunerne til at købe flere grønne produkter. Det er ikke alene godt for miljøet, men også for kommunernes pengepung og væksten.

- For når kommunerne efterspørger grønne produkter, vil erhvervslivet se fidusen i at udvikle de grønne løsninger, som Danmark skal leve af i fremtiden, siger Ida Auken.

Skal gøre en ekstra indsats
Miljøministeriet er gået sammen med Aarhus, København, Odense, Herning, Sønderborg og Egedal kommuner i det såkaldte "Partnerskab for Offentlige Grønne indkøb", der forpligter kommunerne til at gøre en ekstra indsats for miljøet gennem deres indkøb.

Landets 98 kommuner købte i 2010 ind for godt 85 milliarder kroner, og derfor opfordrer miljøministeren langt flere kommuner til at være med i partnerskabet.

- Det kan være vanskeligt for de enkelte kommuner at slå et slag for miljøet. Men sammen kan kommunerne dele erfaringer om grønne indkøb og stille fælles grønne krav til leverandørerne.

- Kommunerne råder tilsammen over en enorm indkøbsmuskel, som kan skubbe på for, at virksomhederne udvikler grønne løsninger og produkter, siger Ida Auken.

De seks kommuner, som i dag er medlem af partnerskabet, står for omkring en femtedel af den samlede indkøbsmasse i kommunerne og har et samlet indbyggertal på over 1,2 millioner borgere.

Kommunerne har tidligere fastsat grønne mål for indkøb af blandt andet trælast, legetøj, børnebleer og tryksager.