Aarhus-rapper blev lagt i håndjern ’uden grund’: - Politiet bør bære kropskameraer

Den aarhusianske rapper Negash Ali oplevede ’racial profiling’ af politiet i sommer. Nu har han fremsat et borgerforslag om, at kropskameraer skal gøres lovpligtige for gadebetjente.

OPDATERING

”Flyt dig din neger”

Den i dag 29-årige aarhusianske rapper, Negash Ali, var kun fem år, da han for første gang oplevede racisme i Danmark.

Han er ellers født og opvokset i Danmark. Nærmere bestemt Aarhus V, men hans mørke hud, brune øjne og krusede hår har til tider gjort det svært for ham.

- Jeg oplevede racisme for første gang som femårig. Jeg var i Storcenter Nord med min mor, og pludselig gik en mand ind i mig og sagde ’flyt dig din neger’, siger Negash Ali til TV2 ØSTJYLLAND.

Da Negash Ali begyndte i skole, blev racisme en del af hans hverdag, da en af lærerne insisterede på at kalde ham ’neger’.

- Jeg oplevede også racisme, når jeg spillede fodbold, og da jeg begyndte at gå i byen, tog det fat. Jeg var i chok over, at jeg som voksen mand, skulle tænke over, hvem jeg gik med, og hvilket tøj jeg havde på, og alligevel kunne risikere, at jeg ikke måtte komme ind på diskotekerne, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er et år siden, Negash Ali Abdellah sidst havde problemer med at komme ind på et diskotek. Privat foto.
Det er et år siden, Negash Ali Abdellah sidst havde problemer med at komme ind på et diskotek. Privat foto.

De mange oplevelser med racisme og diskrimination har efterhånden sat sine spor hos den aarhusianske rapper og aktivist, og nu har han fået nok.

Derfor har han netop fremsat et borgerforslag, hvor han foreslår, at gadebetjente skal bære kropskameraer. Han mener nemlig også, at racisme og diskrimination finder sted i mødet med politiet.

- Jeg tror, det vil være et godt redskab til at genfinde tiltroen til systemet blandt folk med minoritetsbaggrund, og det vil generelt højne retssikkerheden i samfundet, siger Negash Ali.

I lande som Australien, Singapore, USA og Storbritannien skal politiet bære kropskameraer. På den måde kan de både dokumentere unødvendig magtanvendelse af politiet, og også beskytte politiet mod falske anklager.

”Blev lagt i håndjern uden grund”

Det er en helt bestemt episode, som har fået Negash Ali til at fremsætte borgforslaget om, at gadebetjente skal udstyres med kameraer.

Den 14. juli i år havde han været på Café Ris-Ras, som ligger i Latinerkvarteret i Aarhus, med en kammerat, og da han cyklede derfra, blev han pludselig stoppet af politiet.

- Politiet ledte efter en person, som havde været involveret i et knivstikkeri, og de mente, jeg passede på signalementet, fordi jeg havde krøller. Men jeg havde hat på, og mine afblegede dreadlocks stak kun lige ud, så jeg forstod det ikke, siger Negash Ali.

Han ville filme episoden og tog derfor sin telefon frem, men det synes betjenten ikke var en god idé, før Negash Ali vidste af det, stod han i håndjern.

- Jeg går fuldstændig i chok, og jeg tænder af, for det er uden grund. Og jeg råber efter mine venner på Café Drudenfus, og jeg prøver at overbevise forbipasserende om, at de skal filme episoden, siger Negash Ali. 

Kort tid efter falder Negash Ali til ro og betjenten løsner håndjernene. Ifølge Negash Ali får han lov til at gå og politiet undersøger ikke nærmere, om han faktisk er den person, de mente, de ledte efter.

- Jeg blev virkelig ked af, at jeg fik håndjern på, og jeg følte det var uden grund. Det satte en masse tanker i gang, og jeg følte, at jeg blev udsat for ’racial profiling’, hvor myndigheder tilbageholder folk på grund af deres etnicitet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Har klaget over hændelsen

Negash Ali har efterfølgende klaget over hændelsen til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, og denne sag er netop i gang.

Derfor kan Østjyllands Politi ikke udtale sig om episoden, som fandt sted i Latinerkvarteret i Aarhus foran Café Drudenfus den 14. juli.

- Der er indgivet en klage, der behandles af Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Da klagesagen fortsat er under behandling, kan vi ikke svare på spørgsmål vedrørende episoden, skriver Kommunikationsrådgiver ved Østjyllands Politi, Janni Lundager, til TV2 ØSTJYLLAND i et skriftligt svar.

VIDEO: Der blev især sat fokus på racisme og diskrimination i forbindelse med Black Lives Matter-demonstrationerne, som blev afholdt verden over i løbet af sommeren – heriblandt i Aarhus. Demonstrationerne blev afholdt efter den sorte amerikaner, George Floyd, døde i slutningen af juli i år, efter at være blevet holdt nede af en politibetjent.

Politiet kan heller ikke udtale sig om, hvordan de forholder sig til borgerforslaget om, at gadebetjente skal udstyres med kameraer.

- Det en politisk diskussion, som politiet ikke har nogen holdning til, skriver Janni Lundager til TV2 ØSTJYLLAND.

Skal have 50.000 underskrifter

Negash Ali har hørt om flere, som har oplevet, at de blev antastet af politiet på grund af deres etnicitet eller hudfarve, og den 14. juli oplevede han – ifølge ham selv - det på egen krop.

Nu håber han, at borgerforslaget om at gøre kropskameraer på politiet lovpligtige bliver stemt igennem, og at det vil være med til at styrke tilliden mellem myndighederne og personer med minoritetsbaggrund.

- Jeg har bekymret mig meget over det, og derfor har jeg valgt at lave det her borgerforslag, for selvfølgelig er der gode betjente, men der er også brodne kar, og dem skal vi have mulighed for at beskytte os imod, siger han.

Ifølge mediet Solidaritet.dk møder forslaget opbakning blandt de røde støttepartier, mens De Radikale endnu ikke har taget stilling.

Borgerforslaget blev fremsat den 5. november, og i skrivende stund er der 325 personer, som har skrevet under på forslaget. Hvis borgerforslaget skal igennem, skal det have 50.000 underskrifter inden den 4. maj 2021. 

Rigspolitiet oplyser følgende i et skriftligt svar: 

Vi arbejder på at have retningslinjer klar inden udgangen 2020 for brug af kropskameraer. Hvornår de første kropskameraer er i drift, kan vi ikke sige noget om på nuværende tidspunkt.

Videokonsultation

Videokonsultation med lægen har gjort sit indtog under corona

fartkontrol

Fra i dag: Færdselsindsats mod alle

Sne

Her kan der falde snebyger mandag

Per Zeidler

Ekspolitiker tiltalt i ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

Dresslab

play SoMe-shopping vinder frem: - Det allerbedste er, at jeg har en kommunikation med mine faste kunder

e-boks

playSF vil forbyde beskeder fra det offentlige i ferier og weekend