Aarhus-professor: Kviklån er lige så skadelige som cigaretter

Mange bliver fanget i en gældsfælde, som kan være svær at slippe ud af. Det sker som følge af alts for høje rente, lyder det fra professor

Markedet for kviklån i Danmark er i kraftig vækst, og flere udbydere låner årligt milliarder ud til danskere, der har brug for hurtige penge.

Men det sker til renter, der ligger langt over de renter, som de almindelige banker tilbyder, og det betyder, at mange bliver fanget i en gældsfælde, som kan være svær at slippe ud af.

quote Dem, der tager de lån, er ofte mennesker, der er i en svag position. Deres evne til at sætte sig ind i, hvor dyrt det bliver for dem, og hvor store problemer, de påfører sig selv, er ofte ikkeeksisterende.

Carsten Tanggaard, Professor i finansiering, Aarhus Universitet

Derfor mener Carsten Tanggaard, der udover at være professor i finansiering ved Aarhus Universitet også er formand for Penge- og Pensionspanelet, at markedet for kviklån bør reguleres mere, end det bliver i forvejen. 

- Efter min mening burde man behandle kviklån, som man behandler cigaretter. Det er et dybt skadeligt produkt, og derfor burde der være forbud mod reklamer for kviklån og en langt kraftigere advarselsmærkning. Der skal skrappe midler til, siger han.

Loft på maksimal rente

Carsten Tanggaard mener, at de nuværende regler, hvor udlånerne skal oplyse om ÅOP (årlig omkostning i procent, red.) ikke fungerer.

Den skulle ellers gøre det nemmere at overskue låneomkostningerne og sammenligne lån på tværs af udbyderne.

- Selvfølgelig er der en grænse for, hvor meget folk er villige til at betale. Men dem, der tager de lån, er ofte mennesker, der er i en svag position. Deres evne til at sætte sig ind i, hvor dyrt det bliver for dem, og hvor store problemer, de påfører sig selv, er ofte ikkeeksisterende, siger Carsten Tanggaard.

Forbrugerrådet Tænk mener, at man skal sætte et loft over den maksimale rente, som udbyderne af kviklån må opkræve.

Den løsning tror Carsten Tanggaard dog ikke på.

- Jeg har sympati for idéen, men i praksis vil det ikke fungere. Enten lægger man loftet for højt, og så kommer det alligevel ikke til at betyde noget. Og lægger man det for lavt, vil alle bare læne sig lige op ad det, siger Carsten Tanggaard. 

Penge- og Pensionspanelet arbejder for at gøre danskerne bedre til at styre deres økonomi og er nedsat af Folketinget i 2007.

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

Retten i Aarhus politi byret byretten domstol

Dommer fængsler 35-årig mand i sag om voldtægt

Dagens mest læste