Aarhus Kommune vil forhindre dyre skilsmisser

I Aarhus vil kommunen forhindre, at folk går fra hinanden med parforholdskurser for at sikre børnenes trivsel

04:58

Aarhus Kommune forsøger at få gifte par til at blive sammen i stedet for at gå fra hinanden. Det kan vise sig at være en god forretning.

Region Midtjylland ligger helt i top, når det handler om antallet af skilsmisser. Ifølge Danmarks Statistik blev 3.431 par skilt i Region Midtjylland sidste år. Kun i hovedstaden går flere par fra hinanden. På landsplan var der i 2011 14.484 skilsmisser. I 2014 toppede kurven med 19.435 skilsmisser.

I 2015 var der et lille fald i antallet af skilsmisser. Og den tendens vil Aarhus Kommune gerne holde fast i.

- Det er bare bedre og mere fornuftigt, at forebygge problemer end at behandle dem, når de vokse sig kæmpe store, siger Thomas Medom (SF), rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune.

Derfor intensiverer Aarhus Kommune nu indsatsen mod skilsmisser ved at give gratis kurser for ægtepar med børn under 12 år. 

Læs også 400 henvendelser dagligt: Store problemer med handicapkørsel

- Vi oplever mange skilsmisser i de tilfælde, hvor der er børn og hvor der er det her høje permanente konfliktniveau, der kan det altså godt få nogle dramatiske konsekvenser og nogle alvorlige problemer for børnene, siger Thomas Medom.

Parforholdskurser er en god investering

Det kan vise sig som en god investering for Aarhus Kommune at forebygge skilsmisser. Ifølge forsker i Tea Trillingsgaard, der i flere år har forsket i skilsmisser og eftervirkningerne af skilsmisser, kan det nemlig koste kommunerne dyrt, når folk bliver skilt.

- De direkte omkostninger er børnetilskud, boligstøtte, det kan være friplads i institution, der kan være psykologbehandling eller understøttelse ved længere sygemeldinger fra arbejdet, eller specialundervisning, hvis børnene har vanskeligheder der, siger Tea Trillingsgaard fra Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

- Det kan give mening at tænke i, hvordan vi kan hjælpe familier mens de stadig er interesseret i at bevare forholdet, siger Tea Trillingsgaard.

Fakta: Skilsmisser på landsplan

2011: 14.484 skilsmisser

2014: 19.435 skilsmisser

Kommunes udgifter stiger, hvis en forældre bliver enlig og skal modtage ekstra ydelser. Og risikoen for arbejdsløshed og psykiske problemer stiger for både forældre og for børn.

 

Læs også Velfærdslisten: Borgmesteren bør gå af

- Hvis man følger nogle voksne, der gennemgår en skilsmisse, så kan vi se, at skilsmissen for dem er forbunet med nedsat jobproduktivitet, altså flere sygemeldinger og en højere forekomst af psykiske lidelser og øget selvmordsrisiko, siger Tea Trillingsgaard.

- For os handler det først fremmest om trivsel for børnene. Vi gør ikke det her for spare en masse penge i kommunekassen. Det er fint nok, hvis vi også kan spare nogle penge. Men vi vil gerne undgå de her meget hårde skilsmisser, siger Thomas Medom.