Aarhus Kommune afprøver nye smarte skraldespande: Siger til, når de er fyldte

Aarhus Kommune tester denne sommer en ny teknisk løsning, som skal forhindre overfyldte skraldespande.

Når vejret er godt, så strømmer vi udendørs. 

Vi besøger parker og naturområder, spiser is, drikker kaffe og lægger et visit forbi diverse madboder. Det betyder, at der ophober sig ekstra meget affald, som skraldespandene i nogle områder ikke er gearet til at kunne rumme, da de i andre perioder kan stå tomme i ugevis. 

Det omstillingsproblem ved Aarhus Kommune nu til livs, da det ofte resulterer i overfyldte skraldespande. 

Derfor sætter kommunen nu som et forsøg otte intelligente skraldespande op. Skraldespande, som kan give en automatisk tilbagemelding, når de skal tømmes.

-  Som kommune kan vi ikke være alle steder på én gang, og derfor håber jeg, at disse intelligente skraldespande kan hjælpe med at undgå, at man møder en overfyldt skraldespand - omend en fyldt skraldespand altså aldrig er en undskyldning for at efterlade sit affald. 

- Er uheldet ude, må man tage kaffekopper og ispapir med til den næste skraldespand, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune i en pressemeddelelse. 

I første omgang bliver skraldespandene sat på to steder. Fire  ved Årslev og fire ved Egå Engsø. Begge områder, hvor hvor mængden af affald er meget svingende.

VIDEO: Det er ikke kun i naturområderne, at der har været problemer med affald i Aarhus Kommune. Sidste år kunne vi også fortælle om problemer med ophobet skrald i Øgaderne i Aarhus.(Indslaget er fra den 22. maj 2020).

Kan rumme mere affald

De nye skraldespande kan rumme cirka fem gange mere affald end de eksisterende og skal derfor ikke tømmes helt så ofte. 

Forsøget med de intelligente skraldespande

Håbet er desuden, at den tekniske løsning kan forhindre, at der køres forgæves ud for at tømme tomme skraldespande, da det bliver lettere at planlægge, hvornår de skal tømmes. 

- Vi har rigtig mange skraldespande i Aarhus Kommune. De fleste står i byen og tømmes dagligt. Andre, som dem ved vores to engsøer, tømmes en til tre gange om ugen i sommerhalvåret, mens de om vinteren tømmes omkring hver 14. dag. Målet er, at borgerne ikke møder overfyldte spande og at vi kun tømmer, når behovet er der, siger Kim Gulvad Svendsen, driftschef, Teknik og Miljø.

Det koster Aarhus Kommune i omegnen af 120.000 kroner, at leje de otte skraldespande et år. Herefter vil kommunen træffe en beslutning om, hvorvidt ordningen skal gøres permanent. Det oplyser Anders Laursen, der er projektleder i Ren By Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.