Aarhus kigger nærmere på mulighed for hurtigfærge til Samsø

Magistraten i Aarhus Kommune skal kigge nærmere på grundlaget for at etablere en færgeforbindelse mellem Aarhus og Samsø

Her ses den tidligere hurtigfærge mellem Aarhus og Samsø, Issehoved. Den sejler som bekendt ikke længere på ruten

Både i Aarhus Kommune og Samsø Kommune er der interesse for at undersøge mulighederne for en ny hurtigfærge mellem Kattegatøen og fastlandet.

På byrådsmødet torsdag i Aarhus blev det besluttet at sende et forslag om at fremme dialogen med kollegaerne på Samsø om muligheden for en ny hurtigfærge mellem Aarhus og Samsø videre til magistraten i Aarhus Kommune. Et tilsvarende forslag blev i foråret fremsat af V og K på Samsø. Det blev vedtaget.

Læs også Nyt liv i debatten om færge mellem Samsø og Aarhus

I Aarhus havde byrådspolitikerne Steen Stavnsbo (K) og Theresa Blegvad (V) stillet et forslag til byrådet om at fremme en hurtigfærge, hvorfor de ønsker en dialog med kollegaerne på Samsø og med henblik på at undersøge muligheden for at etablere en fast færgeforbindelse mellem Aarhus C og Samsø som et fælles projekt. 

01:56

VIDEO: Samsø vil have en ny hurtigfærge: Håber på samarbejde med Aarhus. her kan du se tv-indslag fra den 21. maj i år.

Luk video

- Forslaget blev ikke vedtaget, men det sendes nu videre til magistraten til videre behandling. Forslaget fik mange pæne ord med på vejen, men der var også mange, der krøb i den økonomiske skyttegrav, siger Steen Stavnsbo om byrådsmødet torsdag, hvor forslaget var på dagsordenen.

Han håber, at magistraten nu vil lave en ordentlig undersøgelse og analyse af, hvordan samarbejde og økonomi eventuelt kan hænge sammen.

Læs også Samsinger starter indsamling: Vi vil have Aarhus til at hjælpe

- Nu tager de imod forslaget, og så skal de finde ud af, hvordan de synes, at de kan gå videre med det. Jeg håber, de beslutter at lave en analyse af økonomi- og samarbejdsgrundlaget, siger Steen Stavnsbo.

Han finder det umiddelbart naturligt, at der laves et samarbejde med Samsø Rederi, der er kommunalt ejet, så man på den måde kan undgå dobbelt økonomiske udgifter i forhold til blandt andet administration og lignende.

Ifølge forslagsstillerne er formålet med en hurtigfærge-forbindelse at styrke den fælles bugtøkonomi og synergier inden for blandt andet bosætning, turisme, klima, erhverv og gastronomi.

Læs også Færgefolk hilser snak om ny forbindelse velkommen

Der var jubel på Samsø og i Aarhus, da hurtigfærgen med navnet Issehoved 2. juni sidste år sejlede ud på sin jomfrutur. Den færge sejler som bekendt ikke længere, men hvis det går som Steen Stavnsbo ønsker, så kan en ny hurtigfærge måske et stykke ude i fremtiden komme på vandet mellem Aarhus og Samsø.

Uafhængigt af byrådsmødet torsdag i Aarhus skal borgmestrene fra de to kommuner mødes i morgen, fredag, i Aarhus, hvor de skal drøfte mulighederne for et muligt samarbejde i forhold til etableringen af en ny hurtigfærge.