Aarhus Havn vil bygge tættere på risikovirksomheder

I Østjyllands Politikreds er der syv risikovirksomheder. Seks af dem ligger på Aarhus Havn

01:09

VIDEO: Aarhus Havn huser blandt andet også Oliehavnen med 90 store tanke med diesel, benzin, gasolie og andre produkter, der alle sammen er yderst brandfarlige.

Aarhus Havn har store planer om at udvide ud i bugten.

Men netop der, hvor havnen møder byen, ligger Oliehavnen, som er et industriområde med risikovirksomheder. Hvis uheldet er ude, kan risikovirksomhederne være særdeles farlige for deres omgivelser

I Østjylland Politikreds er der syv risikovirksomheder. De seks af dem ligger på Aarhus Havn.

I Østjyllands Politikreds er der i alt syv risikovirksomheder. De seks af dem ligger på Aarhus Havn.

Den samlede omsætning af olieprodukter på Aarhus Havn er på cirka 1 million tons om året, hvoraf cirka 60 procent er gasolie, som er yderst brandfarligt.

Læs også Årets første frilandskartofler er høstet på Samsø: Solgt for 1000 kroner per kilo

Lokalplan for Mellemarmen

Lige nu er der en ny lokalplan på vej for det område, der hedder Mellemarmen.

I planen bliver der i nogen grad taget højde for, at området rummer risikovirksomhederne.

Det store spørgsmål er bare, om det er nok, hvis uheldet rammer. For når bylivet rykker ned på havnen i Aarhus, kan det støde sammen med den industri, der også er på Aarhus Havn.

Mellemarmen i Aarhus Havn er her indtegnet med rødt.

Ekstra sikrede ruder

Aarhus Havn huser blandt andet også Oliehavnen med 90 store tanke med diesel, benzin, gasolie og andre produkter, der alle sammen er yderst brandfarlige.

Og lige på den anden side ligger der andre former for private virksomheder. Hummels hovedkontor, en tøjbutik og andre typer virksomheder. 

Derfor er der tanker om, at der skal ekstra sikrede ruder i bygningerne, hvis der skulle ske en brandeksplosion. Indtil nu har der aldrig været en stor eksplosion på Aarhus Havn. Men der er flere gange opstået større brande på havnen.

Læs også Ekstrabevillinger til børnehus strandet: - Der er ikke kommet flere hænder

Tæt på aktiv industri

Det er nogle af de sikkerhedsspørgsmål, der opstår, når byen rykker ned på havnen med aktiv industri.

Derfor har havnen planer om at udvide væk fra byen de næste mange år.

Men indtil videre bliver oliehavnen liggende, hvor den ligger. Ifølge Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, er det ikke et problem.

00:30

VIDEO: Bünyamin Simsek (V) er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Luk video

- Vi vil gerne værne om vores virksomheder nede på havnen, støtte deres udviklingsmuligheder og levere på det, de ønsker fra os som by. Vi vil også gerne være med til at levere boliger, siger Bünyamin Simsek.

Han mener ikke, at de to ting er hinandens modsætninger.

- Det kan sagtnes gå hånd i hånd. Der er masser af gode eksempler på, at man kan bygge boliger og kontorlejemål langs industrihavne og andre risikovirksomheder så længe, at man har en planlægning, der tager højde for det, og vi leverer på de sikkerhedsmæssige krav, der er, siger Bünyamin Simsek.

Læs også Sommerligt vejr med sol og 20 grader på vej til Danmark

Virksomheder skal væk fra havnen

Keld Hvalsø (EL), der er formand for Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune, mener derimod, at det er problematisk at lave flere boliger i nærheden af risikovirksomhederne.

- Det, der kan være problemet, er, at vi har en række boliger, der ligger tæt på, som allerede i dag er i en farezone. Det at lave flere boliger omkring de her virksomheder er problematisk. Det er noget, som vi skal håndtere utrolig varsomt, siger Keld Hvalsø.

02:09

VIDEO: Keld Hvalsø (EL), formand for Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune.

Luk video

Han er bekymret hver gang, der bliver bygget boliger tæt på de højeksplosive virksomheder.

- Mit ønske er, at vi prøver at lave en plan for, at hvis vi skal blive ved med at lave boliger på havnen, så skal den her type virksomheder ikke placeres på havnen længere, siger Keld Hvalsø.

Han vil have de højeksplosive virksomheder til at ligge steder, hvor man kan være sikker på, at bymæssig bebyggelse er et trygt sted at bo.

- Jeg vil gerne have, at vi kan sikre, at de mennesker, der bor i nærheden af de her virksomheder, kan sove trygt om natten, siger Keld Hvalsø.

Øverst kan du se hele indslaget om risikovirksomhederne på Havnen i Aarhus.