Aarhus-forskere får gennembrud

Fund af protein kan få afgørende betydning for kræftbehandling

Patienter med modermærkekræft kan måske i fremtiden få en endnu hurtigere og mere effektiv behandling end i dag.

Forskere fra Institut for Biomedicin Aarhus Universitet har efter flere års undersøgelse opdaget et særligt protein, der er til stede, hvis kræftceller er aggressive.

Hvis proteinet bliver fundet i et modermærke, kan det derved være et tegn på, at modermærket er ondartet.

Se også: Modermærker under luppen

Undersøgelserne har ifølge lektor Mette Madsen fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet vist, at jo mere proteinet er til stede, jo hurtigere deler kræftcellerne sig:

- Derfor tyder det på, at et højt niveau af megalin i et ondartet modermærke er en alarmklokke, da det kan betyde, at man har særligt aggressive celler med yderst gode betingelser for at sprede sig, siger hun i en pressemeddelelse.

Fundet af proteinet 'megalin' betyder, at lægerne i fremtiden formentlig kan få bedre mulighed for allerede på et tidligt stadie at forudse, hvordan kræften vil udvikle sig og på den måde kunne målrette en behandling

- Det er en ny og interessant markør, som ingen har tænkt på før, og de foreløbige resultater ser meget lovende ud. Selv om der sker store fremskridt inden for behandlingen af modermærkekræft i disse år, så er det stadig en meget alvorlig sygdom, hvis den når at sprede sig, siger Henrik Schmidt, overlæge på Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital i en presssemeddelelse.

Resultaterne af den årelange forskning er blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift 'Pigment Cell & Melanoma Research'.