Aarhus-forsker: Stop skole-rygning

Forkasteligt at der handles med cigaretter på uddannelses-institutioner, mener han

En aarhusiansk forsker i lungesygdomme kræver et totalt forbud mod rygning på alle landets uddannelsesinstitutioner.

- Det er forkasteligt at rygning er tilladt og at cigaretter sælges på mange uddannelsesiinstitutioner, for man ved, at det er afgørende for unge, at der er let adgang til cigaretter. Det burde være helt ulovligt på alle uddannelsesinstitutioner at ryge, det er alt for slapt, siger professor i lungemedicin på Aarhus Sygehus Ronald Dahl til Politiken.

Kun hvert 10. gymnasium forbyder rygning på skolens grund, og flere steder kan de unge købe smøger i kantinen, viser en rundringning til 32 tilfældige gymnasier landet over, som Politiken har foretaget.

Cigaretsalget foregår, selv om undersøgelser om unge rygere viser, at det har afgørende betydning, at cigaretterne er nemme at få fat på, ikke er for dyre, og at der er andre, der ryger omkring dem.

Projektchef i Kræftens Bekæmpelse Per Kim Nielsen er af samme opfattelse:

- Ungdomsuddannelserne skal begrænse rygning, og de har et ansvar omkring sundheden. Det lever de ikke op til, når de direkte giver de unge lov til at købe cigaretter, siger han.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse begynder otte ud af ti rygere, før de er fyldt 18 år. Selv om butikkerne ikke må sælge cigaretter til unge under 18 år, så ryger 20-25 procent af de 15-16-årige jævnligt.

Flere gymnasierektorer påpeger, at uddannelsesinstitutionerne opererer indenfor lovgivningens rammer, men alligevel står rygepolitikken på gymnasierne i stærk kontrast til udviklingen på de voksnes arbejdspladser.

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viste sidste år, at hver syvende medlemsvirksomhed forbyder rygning både inde og ude. Og der bliver hele tiden flere, vurderer organisationen. Mange offentlige arbejdspladser er også helt røgfri.