Aarhus-forsker får 1,2 mio. kr

Får pris for sin forskning i teoretisk datalogi

En aarhusiansk professor i teoretisk datalogi, en professor i finansiering og en professor i klassisk arkæologi er alle blandt dette års fem modtagere af den prestigefulde EliteForsk-pris, der bliver overrakt af kronprinsesse Mary på Glyptoteket i København torsdag.

Med prisen følger foruden hæder 1,2 millioner kroner.

Lars Birkedal, der er professor og institutleder ved Aarhus Universitets Institut for Datalogi, er en af de lovende forskere. Hans forskning er blevet kaldt banebrydende, og han anses som en af de førende på sit felt i teoretisk datalogi - nærmere bestemt logik og semantik.

- Han har været en pioner i udviklingen af prototype værktøjer til programverifikation. Hans arbejde er banebrydende og af uvurderlig betydning for forståelsen af moderne komplekse programmeringssprog, hedder det i argumentationen for tildelingen af prisen.

Bag EliteForsk står Uddannelses- og Forskningsministeriet.

De andre prismodtagere er professor Lasse Heje Pedersen, som ved Copenhagen Business School forsker i finansielle aktiver, opfinderen af den første optiske pincet i Skandinavien, Lene Broeng Oddershede fra Københavns Universitet (KU), og professor i klassisk arkæologi ved KU Rubina Raja, der forsker i antikkens kulturmøder i Mellemøsten.

Også Niels Mailand, professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, er udpeget som eliteforsker.

- Jeg er virkelig glad og beæret over at være blevet udvalgt som modtager af denne fornemme pris, der er noget nær den største hædersbevisning, man kan opnå som yngre forsker i Danmark. Ikke mindst ser jeg det som en stor anerkendelse af mit arbejde, siger han.

EliteForsk-prisen er blevet uddelt siden 2007, men fik et alvorligt hak i renomméet, da det daværende Videnskabsministerium måtte kræve prisen retur fra den skandaleombruste hjerneforsker Milena Penkowa, som havde modtaget den i 2009

Fem danske topforskere får torsdag overrakt EliteForsk-prisen af kronprinsesse Mary ved en festlighed på Glyptoteket i København.

Her er fakta om prisen:

* Prisen uddeles til forskere under 45 år af international særklasse.

* EliteForsk-prisen er på 1,2 millioner kroner. De 200.000 kroner er en personlig hæderspris, mens en million kroner går til forskningsaktiviteter.

* Universiteter, forskningsinstitutioner og private virksomheder med forskningsaktiviteter kan indstille kandidater til prisen.

* Alle indstillinger vurderes af Det Frie Forskningsråds bestyrelse, der udvælger og indstiller de fem kandidater til uddannelsesministeren.

hest2

play Naturpark beskyldt for misrøgt af heste: Afviser alle anklager

Martin Damgaard

play Naboer vil hive politikere ud i virkeligheden: De skal vide, hvad de stemmer om

IKEA

play Derfor åbner IKEA ikke i morgen

Skærmbillede 2021-02-28 kl. 15.01.43

play Forpremiere: Ny serie følger familie, der har købt en hel zoo

politibil

Politiet uddeler bøder og lukker vandpibecafé i Brabrand

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_18e

Siv lever efter sin menstruationscyklus: - Jeg har fundet ud af, hvor vigtigt det er