Aarhus-firma dømt for kartelaftale - skal betale stor millionbøde

Et firma fra Aarhus er blevet kendt skyldig i karteldannelse og skal nu betale en stor millionbøde.

Ved Retten i Glostrup er Gastech-Energi A/S, der har hjemme i Risskov i Aarhus, blevet kendt skyldig i at have indgået en ulovlig kartelaftale.

Det meddeler National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

På grund af dommen skal Gastech-Energi A/S nu betale en bøde på otte millioner kroner. Derudover er ledende medarbejdere blevet idømt bøder mellem 50.000 og 100.000 kroner.

Den ulovlige kartelaftale blev indgået med Hovedstadsregionens og Midt-Nords Naturgasselskab I/S, der også er idømt otte millioner kroner i bøde, og omhandlede abonnementsordninger for service på naturgasfyr.

Ifølge NSK ønskede Hovedstadsregionens og Midt-Nords Naturgasselskab I/S at forhandle en billigere pris for reservedele på plads med sine underleverandører.

Gastech-Energi A/S forhandlede på vegne af underleverandørerne og krævede ifølge NSK, at Hovedstadsregionens og Midt-Nords Naturgasselskab I/S skulle hæve sine abonnementspriser. Så kunne underleverandørerne nemlig selv hæve deres priser over for egne kunder.

Aftale blev indgået, så priserne for reservedele faldt, mens abonnementspriserne steg. Dét var ulovligt, har retten i Glostrup nu slået fast.

- Når virksomheder indgår prisaftaler og bryder konkurrenceloven, begrænser de den frie konkurrence, og regningen ender i sidste ende hos forbrugerne.

- Jeg er derfor tilfreds med, at retten har fundet virksomhederne skyldige og idømt store millionbøder for deres overtrædelser af konkurrencereglerne, udtaler Amir Amirian, anklager i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), i pressemeddelelsen.

Gastech-Energi A/S omsatte ifølge sit seneste regnskab for 121 millioner kroner i 2020 og havde samme år 166 ansatte. Firmaet er i dag 100 procent ejet af et italiensk holdingselskab, og der er også italienere på bestyrelsesformandsposten og som medlemmer af bestyrelsen.

På sin hjemmeside beskriver firmaet sig selv som landets største private virksomhed for varmeservice, og det servicerer blandt andet varmepumper og gasfyr.