Aarhus Filmfestival lukker efter knap 20 år

Pengemangel og en verserende skattesag får Aarhus Filmfestival til at trække stikket

Genrefoto Foto: Emil Hougaard - Ritzau Scanpix

I sidste uge besluttede Palle Granhøj at lukke Granhøj Dans i Aarhus. Onsdag er det en anden aarhusiansk kulturinstitution, der bebuder sit farvel. 

Aarhus Filmfestival lukker efter knap 20 år. Årsagen er manglende penge, forklarer formand Søren K. Lauridsen fra foreningen, som står bag festivalen.

- Det er en trist og ærgerlig beslutning, som vi desværre har set os nødsaget til at træffe. Årsagen er, at vi stod over for en dobbelt udfordring - økonomiske bespænd og en verserende skattesag, siger han i en pressemeddelelse. 

Søren K. Lauridsen forklarer, at festivalens ansøgninger om økonomisk støtte hos de to vigtigste og mangeårige bidragsydere, Den Vestdanske Filmpulje og Det Danske Filminstitut, ikke blev imødekommet i år. 

Læs også Filmby Aarhus får ny chef

Sidste år var festivalen, der normalt holdes i november, aflyst. Det skete, fordi en verserende tvist med Skat om moms på offentlige støttebidrag truede festivalens likviditet. Den sag er endnu ikke afsluttet.

- Det virker som om, der blæser vinde i andre retninger inden for kommunens og filmpuljens støttepolitik. Det har vi måttet konstatere igennem længere tid. Filmpuljens bestyrelse har jo ikke ønsket at bakke op om Aarhus Filmfestivals fortsættelse og dermed om den filmkunst, festivalen har præsenteret i byen gennem næsten 20 år, siger Søren K. Lauridsen.

Det var Karen Rais-Nordentoft, der tog initiativ til festivalen i 1997 i tæt samarbejde med ansatte ved det, der dengang var Filmhuset i Mejlgade. Siden har hun ledet festivalen og stået for udvælgelsen af de 100-150 film, som festivalen årligt satte på plakaten. Filmene kom fra hele verden. 

TV 2 I ØSTJYLLAND forsøger at få en uddybende kommentar fra Søren K. Lauridsen og kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R), der også er formand for Den Vestdanske Filmpulje, som har afvist at støtte festivalen.