Aarhus bliver vært for næste års Michelin-stjerner: Her skal de uddeles

For første gang skal uddelingen af de prestigefulde Michelin-­stjerner ske uden for en hovedstad, når Aarhus til februar er vært ved ’Guide Nordic Countries 2019’

00:36

VIDEO: Aarhus skal for første gang være vært for den prestigefyldte uddeling af Michelin-stjerner. Her chefkok på Frederikshøj, Wassim Hallal, og restaurantchef, Jeppe Lund.

Til februar skal årets Michelin-Stjerner uddeles til de bedste nordiske restauranter.

Normalt foregår uddelingen i København, men for første gang nogensinde skal den i år foregår uden for hovedstaden – nemlig i Aarhus.

01:29

VIDEO: Borgmester, Jacob Bundsgaard (S), fortæller, hvad værtskabet betyder for Aarhus. Byen har blandt andet investeret omkring 300.000 kroner i værtskabet. Penge som, Jacob Bundsgaard forventer, er godt givet ud. 

Luk video

- Det er fantastisk for Aarhus. Værtskabet er med til at vise, at Aarhus er en gastronomisk by - et sted som er værd at besøge, fordi man kan få nogle store oplevelser, siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Aarhus lyser frem på den gastronomiske scene

Den gastronomiske stjerneoverrækkelse finder sted den 18. februar, og her bliver Musikhuset i Aarhus vært.

Det er ikke tilfældigt, at valget er faldet på netop Aarhus.

Læs også Kokkeelever drømmer om michelin-stjerner - og meget andet

- De senere år har byen udviklet sig stærkt, og er i dag et økonomisk, kulturelt og kulinarisk kraftcenter i Danmark. Som en stor studie­ og havneby favner Aarhus nye idéer og tradition. Det gennemsyrer også den gastronomiske scene, udtaler Gwendal Poullennec, international direktør for Guide Michelin, i en pressemeddelelse.

Læs også Østjyske restauranter beholder michelin-stjerner

Værtskabet er hentet hjem af VisitAarhus i tæt samarbejde med Aarhus Kommune, Region Midtjylland, Business Region Aarhus og Food Organisation of Denmark.

Her kan du se, hvor de fire østjyske michelin-stjerner fordeler sig. Foto: TV2 Østjylland

Turister vil have gastronomi

Det er ikke første gang, at Aarhus er frontløbere i Danmark, når det kommer til Michelin. I 2015 var Aarhus ligeledes den første danske by uden for hovedstaden til at modtage en Michelin-stjerne.

I dag huser Aarhus fire Michelin-stjernede restauranter. Restauranter, som har stor indflydelse på byens vækst.

Stjernerne er i høj grad med til at lyse Aarhus op på verdenskortet, og det har haft en klar betydning for turismen, at Aarhus siden 2015 har budt på restauranter i Michelin-ligaen.

Peer H. Kristensen, direktør, VisitAarhus

Ifølge VisitDenmark fremhæver 43% af de udenlandske turister nemlig gode spisesteder som en af årsagerne til at vælge Danmark som rejsemål. Samtidig har omtrent hver tiende turist finere gastronomi som primær motivation for valg af feriemål.

01:29

VIDEO: Hos VisitAarhus er de meget stolte af, at det er lykkes byen at trække arrangementet til Aarhus. 

Luk video

- Det er en kæmpe sejr for Aarhus og Østjylland. Vi har kæmpet for det her siden februar måned, og det kommer til at få rigtig stor betydning for os, siger Peer H. Kristensen, der er direktør hos VisitAarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Da Aarhus i 2015 fik sin første Michelin-stjerne kunne byen registrere en vækst i turismen på hele 17 procent.

Hvad betyder stjernerne

Én stjerne (*) betyder, at det er en ”rigtig god restaurant i sin kategori”.

To stjerner (**) betyder, at restauranten er ”en omvej værd”.

Tre stjerner (***) betyder, at restauranten er ”værd at rejse efter”.

I Guide Michelin er det kun maden, der får tildelt stjerner. Restaurantens service, atmosfære og andre indtryk belønnes med korslagte bestik, hvor skalaen går fra 1-5 bestik. Særligt gode restauranter får tildelt røde bestik. Det er Michelin-inspektører, der vurderer den mad, de får serveret under besøget i restauranterne.


Kilde: Guide Michelin

Værtskabet glæder Michelin-restaurant i Aarhus 

Udnævnelsen af Aarhus som vært glæder også personalet hos Restaurant Frederikshøj. 

Læs også Ny Michelinstjerne til Aarhus: Domestic vinder

- Det er dejligt for byen og gastronomien i byen, lyder det fra Wassim Hallal, der er chefkok på restauranten, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Restaurant Frederikshøj er en af de fire restauranter i Aarhus, som allerede er stolte ejere af én Michelin-stjerne.

Sådan så det ud, da Restaurant Frederikshøj fik nyheden om, at de havde fået deres første Michelin-stjerne. 

Den ene må dog gerne blive til flere, hvis det står til restaurantchef, Jeppe Lund. 

- Jeg tror da, det er det, som vi alle fire drømmer om, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Vi kan jo tage det som et skulderklap. På en eller andet måde, så har vi jo været med til at trække Michelinguiden til Aarhus. 

Jeppe Lund, restaurantchef, Restaurant Frederikshøj

Om den ene bliver til to er dog stadig uvist indtil d. 18 februar. På Restaurant Frederikshøj er de dog uanset hvad, stolte af værtskabet i Aarhus. 

- Vi kan jo tage det som et skulderklap. På en eller andet måde, så har vi jo været med til at trække Michelinguiden til Aarhus, siger Jeppe Lund. 

Læs også Grillbar føler sig forbigået: Michelinstjerner er madsnobberi