Aarhus' befolkning vokser: Men idrætsfaciliteterne følger ikke med

Aarhus-forstad oplever 35 procents befolkningstilvækst, men planer om idrætsfaciliteter til de nye borgere er der ikke.

Risskov Brynet, Parkhusene, Nordlandet, Bindesbøl Byen. Nybyggeri i den helt store skala er der rigeligt af i Aarhus bydelen Vejlby Risskov.  

Noget etagebyggeri skyder op, hvor der indtil for få år siden lå en folkeskole, andet hvor der tidligere lå erhvervsbygninger og endnu andet ved det tidligere psykiatriske hospital. 

Vejlby Risskov Hallen

Men mens befolkningen i området frem til 2030 ventes af stige med 35 procent, så er der ikke mange planer for, hvor alle de nye borgere skal dyrke idræt. Faciliteterne forbliver som de er: Den 50 år gamle slidte hal og svømmehal i Vejlby-Risskov Idrætscenter, Bellevue Idrætscenter og Aarhus Springcenter. 

En tilskudspulje på 38 millioner er ikke i nærheden af at dække de aarhusianske idrætsforeningers behov for at udvide og modernisere de idrætsfaciliteter, der i mange år ikke har kunnet følge med befolkningstilvæksten.

Pres på puljen

Derfor kommer Aarhus Kommunes pulje til at give byens idrætsliv et løft som en kærkommen gave. Desværre slår pengene langt fra til. 

Puljen er på 38 millioner kroner, som lokale idrætsforeninger kunne søge frem til 11. januar. Der er imidlertid søgt penge til projekter for seks gange så mange penge. 

Blandt ansøgerne er Skovbakken Tennis, VSK Aarhus, Risskov Roklub, VIK Gymnastik, Bakken Bears og Risskov Tennisklub og alle hører hjemme i Vejlby Risskov.  


Det er dog meget tvivlsomt, at alle projekter får penge til at anlægge baner, bygge ekstra lokaler eller omklædningsrum. For pengene rækker langt fra, erkender rådmand for kultur og borgerservice i Aarhus Kommune Rabih Azad Ahmad (RV). 

- Det er langt fra tilstrækkeligt til de store behov der er i Aarhus, siger han. 

Alligevel omtaler han puljen med penge til idræt som historisk. 

- Der har været nul kroner i denne her pulje og nu har vi fået 38 millioner kroner. Derudover vil der være 270 millioner kroner til områder de kommende ti år, forklarer han. 

Lige nu er Åbyhøj Idrætscenter kun en drøm, men måske kan det blive virkelighed, hvis økonomien kommer på plads.
Lige nu er Åbyhøj Idrætscenter kun en drøm, men måske kan det blive virkelighed, hvis økonomien kommer på plads.

Åbyhøj drømmer om ny hal

Også i Åbyhøj er der voldsomt pres på idrætsfaciliteterne. Derfor har en sammenslutning af lokale idrætsforeninger og forældre i området sammen skabt en forening, der skal sikre en ny multihal i området. 
- Vi har en idrætshal til 13.500 mennesker i Åbyhøj lige nu, så vi ligger helt i bund i forhold til faciliteter, siger Karen Kær Larsen, der selv har et gymnastikhold i den lokale forening og samtidig er initiativtager til foreningen Åbyhøj Idrætscenter. 

Foreningen har søgt kommunens pulje om 13,5 millioner kroner til at bygge den nye multihal. 

- Det er vanskeligt at komme på et gymnastikhold her i Åbyhøj. Som gymnastiktræner er jeg sikret plads på holdet til mine børn, men hvis jeg ikke var træner, var jeg ikke sikker på, at mine børn kunne gå til gymnastik, forklarer Karen Kær Larsen. 

Ansøgningsfristen til puljen fra 11. januar, og foreningerne får svar senest til juni.


Skærmbillede 2021-03-03 kl. 14.26.59

Smitsom hundesygdom i omløb

stadionlamper randers fc

Nu bliver det muligt at få et stykke af stadion hjem i stuen

VIA University College Aarhus

100 millioner skal afhjælpe studerendes tabte tid i værksteder

40_percent

play Rådmand stiller ikke op til næste kommunalvalg

1600px_COLOURBOX49735143

Bilist sendt på skadestuen efter sammenstød i det vestlige Aarhus

Letbanen

Onsdag morgen holder letbanen igen stille på grund af frost