Aarhus Å er grøn af alger

Aarhus Kommune ser lige nu opblomstringer af alger flere steder i vandet i og omkring Aarhus. Og de kan være giftige.

Billedet her er taget af Aarhus Å i sidste uge. Algerne ligner grøn, tyk maling.

Lige nu er der masser af aktiviteter på og ved vandet i Aarhus.

Men man skal være opmærksom på alger i vandet, der kan være til gene for mennesker og dyr.

De blomstrer lige nu op i Aarhus Å, Egå Engsø og Brabrand Sø, og hvis det gode vejr fortsætter, er der risiko for, at de også blomstrer op langs kysterne.

Det fortæller geolog Nikolaj Kruse Christensen fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Østjyllands Politi opretter nyt hotspot

- Der er mange, der bruger eksempelvis Aarhus Å til kajakroning, og de skal være opmærksom på ikke at komme i kontakt med vandet. Hundeluftere skal heller ikke lade deres hunde drikke af vandet, siger geolog Nikolaj Kruse Christensen fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge ham kan det give udslæt eller irritation, hvis man kommer i kontakt med alger.

-Det er ikke døsens farligt, men man skal søge læge, hvis man kommer til at drikke det, 

Hvornår er man forgiftet?

Man kan få gift fra alger på flere måder. Hyppigst vil de berøre huden og give kløe eller irritation. Men de kan blive optaget ved, at man kommer til at sluge vand – eller man kommer til at indånde forstøvede alger, der ligger på stranden. Symptomerne på algeforgiftning er: hovedpine, hudirritation, feber, kvalme, diarré. Ingen mennesker er døde af algeforgiftning i Danmark, men hvis du oplever symptomer på algeforgiftning, bør du overveje at søge læge.

 

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Læs også Video: Coronatiden gav museer ekstra tid - Har tømt voldgraven for alger

Ideelle vækstbetingelser lige nu

Alger i vandet ligner tykt flydende grøn maling som på billedet øverst i denne artikel, og er der kraftigt skum i vandet kan det være opblomstringer.

Billedet her er fra Horsens sidste år. Foto: Horsens Kommune

Algerne kommer typisk i sensommeren eller efter perioder med rigtig varmt vejr, og de vil med tiden forsvinde af sig selv, når vejret skifter.

- Der er ideelle vækstbetingelser lige nu, siger geolog Nikolaj Kruse Christensen fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Ser man som borger alger et sted og ønsker at indrapportere det, kan man gøre det via appen Borger Tip. Men ifølge geologen holder kommunen rigtig godt øje.

- Vi er rundt på strandene hver uge og forbi de steder i vores vandløb, hvor de plejer at være. Og det er vi minimum én gang om ugen, siger Nikolaj Kruse Christensen.

Gode algeråd

  • Hold øje med skilte, der fraråder badning.
  • Gå ud i vandet til knæene og kik på dine fødder. Hvis du ikke kan se dem, kan vandet være så fyldt med alger, at du ikke bør bade.
  • Bad ikke ved kraftigt skum i vandet, det kan være algeopblomstringer.
  • Børn skal passe mere på end voksne. De vil reagere på mindre mængder gift, fordi de er små – og de vil gennem deres leg i vandet og på stranden være mere udsatte for algerne. Lad derfor ikke børn lege i algefyldt vand – og hold dem væk fra skumansamlinger på stranden. Det kan være døde alger.
  • Mennesker, der i forvejen er svækkede eller allergiske, skal holde sig væk fra algerne.
  • Fugle, kvæg og hunde er udsatte, fordi de ofte drikker store mængder vand fra søer og kyster. De bør derfor holdes fra kysterne og fra døde alger på sø- eller strandbredden.
  • Hold øje med kommunens hjemmeside. Alle kommuner skal løbende kontrollere deres badevand og advare de badende, hvis der er for store mængder af alger.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet