75-året for besættelsen

Dagen for besættelsen bliver husket

I dag, torsdag den 9. april, er det 75 år siden, at Danmark blev besat af tyskerne, og derfor er der blevet flaget på halv.

Det er efterhånden en del år siden, men dagen og de efterfølgende krigsår er ikke gået i glemmebogen. På Marselisborg Gymnasium i Aarhus fyldte emnet og historien klasseværelserne på årsdagen for den tyske besættelse af Danmark.

- Noget af det, der er spændende for mig, er, hvordan Danmark kunne overgive sig på fire timer, og at det kunne gå så stærkt. Det er også frygteligt, at Danmark lod sig overrumple sådan, og fordi man ikke er på vagt en dag, så er man overrumplet af tyskerne. Det er noget af det, der overrasker mig mest og noget af det, der er mest interessant, men også trist ved historien, siger Jens Dalsgaard Stage, der er elev på Marselisborg Gymnasium.

Han er ikke i tvivl om, hvorfor besættelsen og Anden Verdenskrig stadig er noget, som fylder i bevidstheden selv hos de yngre generationer.

- Det er en del af verdenshistorien og måske det vigtigste, der nogensinde er sket i verden, siger Jens Dalsgaard Stage.

I videoen øverst på siden kan du se interviews med eleverne Jens Dalsgaard Stage, Katrine Møller og Amalie Børre Berg.

I forbindelse med 75-året for den tyske besættelse af Danmark har TV 2 | ØSTJYLLAND lavet dokumentaren 9. april - Aldrig mere. Den kan du se her.