72 sigtede efter aktion i nattelivet: Der er behov for indsats mod stoffer

Politiet havde i weekenden en større aktion mod stoffer i nattelivet. I alt blev 72 sigtet for besiddelse af narko. Nu vil politiet samarbejde med Aarhus Kommune om indsats

Foto: Ennio Leanza - Ritzau Scanpix

Der er brug for en fælles indsats mod stoffer i nattelivet. Det står klart efter en stor politiaktion i weekenden.

Østjyllands Politi var rykket talstærkt ud i det aarhusianske natteliv. I løbet af fredag og lørdag nat blev 72 personer sigtet for besiddelse af euforiserende stoffer, hvoraf de to var sigtelser for salg af stoffer. Det oplyser Østjyllands Politi.

- Det er stærkt bekymrende, at det er så mange unge mennesker, der må have en sigtelse med. Én sag er en sag for meget, men 72 er alt alt for mange sager. Så det beviser desværre, at vores prioritet er rigtig, siger Carsten Kousgaard, der er vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi. 

00:44

VIDEO: Hør vicepolitiinspektør, Carsten Kousgaards, reaktion på politiaktionen, og hvad Østjyllands Politi vil gøre i fremtiden.

Luk video

Han fortæller desuden, at de i 2018 vil prioritere narko på gadeplan højt.

- Vi har nogle aktioner i fremtiden, hvor vi vælger nogle weekender ud. Det er selvfølgelig ikke noget, vi ønsker at komme nærmere ind på, men vi har allerede nu nogle kommende aktioner på tegnebrættet, siger Carsten Kousgaard.

Læs også Misbrugskonsulenter hjælper unge på stoffer: - Det bliver mere og mere almindeligt

Flere steder i landet har der i den seneste tid været alvorlige tilfælde med unge, der har taget stoffet MDMA. Tidligere på måneden døde en 15-årig sjællandsk dreng efter at have indtaget stoffet.

- Vi har på det seneste set flere alvorlige tilfælde af farlige stoffer i omløb andre steder i Danmark. Det vil og skal vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at komme til livs. Derfor var weekendens indsatser også blot den første i en række planlagte indsatser, siger Klaus Arboe Rasmussen, der chefpolitiinspektør hos Østjyllands Politi.

Bøde for besiddelse

Størrelsen af bøden, man får for besiddelse af euforiserende stoffer, afhænger af, om man er blevet taget med det før. Hvis man sigtes for besiddelse af kokain er bøden første gang på 3.000 kr., mens den 2. og 3. gang stiger til hhv. 4.500 kr. og 6.000. kr. For hash er bødeniveauerne fra 2.000-4.000 kr.

Kilde: Østjyllands Politi

  Kampagne på vej

  Aarhus Kommune og Østjyllands Politi samarbejder i forvejen i projektet Tryg i Aarhus. Men i det projekt vil man nu sætte ind for at nedbringe antallet af euforiserende stoffer i det aarhusianske natteliv. Borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard, mener at Aarhus skal værne om et godt og trygt natteliv.

  - Det er både farligt og uacceptabelt, hvis euforiserende stoffer er blevet eller er på vej til at blive en integreret del af nattelivet, som politiets fund indikerer. Derfor vil vi nu skrue op for tiltag, der kan hjælpe med at forebygge stoffer i nattelivet, siger borgermester Jacob Bundsgaard. 

  Læs også Stor stigning i antallet af narkosager

  Politiet og kommunen vil nu indlede et samarbejde med byens restauratører i netværket ”Byens Natteliv” om forebyggende initiativer, og man er også i gang at lave en kampagne på området.

  Netværket af restauratører har også haft fokus på at bekæmpe brugen af stoffer i nattelivet i weekenden. De har lavet aftaler om at begrænse kontanthævninger, og der har været indsat ekstra dørmænd. De har registreret, hvor mange personer, der er blevet afvist ved døren på grund af mistanke om stofindtag. Det var 104 personer i alt.

  Fakta om narko i Danmark

  • Sundhedsstyrelsens ”Narkotikasituationen i Danmark 2017” viser, at 2,7 procent af 16-24-årige har brugt ét eller flere andre illegale stoffer end hash inden for den seneste måned.
  • Det tilsvarende tal var 1,6 procent i 2013.
  • Samme opgørelse viser, at 6,3 procent af 16-24-årige har brugt ét eller flere illegale stoffer end hash inden for det seneste år.
  • Det er ulovligt at besidde og sælge euforiserende stoffer.
  Kilde: Østjyllands Politi

  - I restauratørnetværket er vi selvfølgelig klar over, at vi har en udfordring med stoffer i byens natteliv, og med weekendens indsats har vi fået et mere håndgribeligt bevis på omfanget. Vores indsats i mod stoffer i nattelivet er jo ikke først startet denne weekend, men har været i gang over en længere periode, med blandt andet ekstra uddannelse af vores personale, samt en tæt dialog med politiet, siger Christoffer Schmidt, der er talsmand for Restauratørnetværket, og fortsætter:

  - Vi synes at det tætte samarbejde imellem restauratører, politi og kommune sender et stærkt signal ud ad til i f.h.t. vores kommende fælles kampagne imod stoffer i nattelivet, siger Christoffer Schmidt, der er talsmand for Restauratørnetværket.