71-årige Lars Worm: Jeg stopper jo heller ikke med at spise

Plejehjemsbeboer ryger, fordi han har lyst, men kan samtidig godt, at der kan være et problem i, at personalet udsættes for passiv rygning

02:36

Personalet i ældreplejen udsættes for passiv rygning hos blandt andre 71-årige Lars Worm fra Aarhus. Han er en af de borgere, der ryger mange cigaretter i sin lejlighed. 25 om dagen bliver det for det meste til, og han har røget, siden han var 18 år.

Han kan godt se, at det er et problem, at han og andre borgere ryger i deres lejligheder, når det også er social- og sundhedspersonalet arbejdsplads. Det får ham dog ikke til at stoppe med at ryge.

- Selvfølgelig synes jeg, at folk skal gøre, hvad de har lyst til, om de vil ryge eller ikke ryge. Jeg ryger, fordi jeg har lyst. Jeg stopper jo heller ikke med at spise. For mit eget vedkommende kan jeg godt lide at lukke vinduet op, når jeg ryger, men det er jo ikke alle, der kan det, siger Lars Worm.

02:02

Se mere om dilemmaet i indslaget her. 

Luk video

Han tilføjer, at det selvfølgelig ville være nemmere, hvis folk stoppede med at ryge, men det er ikke noget, som han selv har planer om, og han tror også, at det ville være for svær en løsning.

Lars Worm vil gerne lufte ud, inden han får besøg af sosu-personalet, men det er ifølge ham svært, fordi de ikke altid møder op til tiden.

03:27

Sosu-assistenten Heidi Bonnis kommer her med sine betragtninger om rygeproblematikken.

Luk video

Til det siger plejehjemmets arbejdsmiljørepræsentant, at det kan være svært altid at nå.

- Når man har med mennesker at gøre, så sker der nogle gange nogle uforudsete ting, der kan gøre det svært at komme til tiden, siger Heidi Bonnis, der er sosu-assistent og arbejdsmiljørepræsentant.

Du kan se et længere interview med Lars Worm øverst på siden.