600 efterladte cykler skal gøres grønne

Virksomheden RefurbishBike har netop indgået et samarbejde med Aarhus Kommune om at istandsætte 600 gamle, efterladte cykler, så de kan få nyt liv.

Rundt om i Aarhus gemmer sig masser af genbrugsguld, og det kan en forholdsvis nystartet virksomhed nu få gavn af. RefurbishBike har kun eksisteret i lidt over et halvt år, men allerede nu har man landet en god aftale med Aarhus Kommune.

RefurbishBike får 600 cykler stillet til rådighed af Aarhus Kommune. Det er cykler, som ellers ville være sendt til skrot, men som nu får nyt liv.

quote Det er ikke nødvendigvis to ens bremser, du får på. Men de virker.

Niels Nyhus, direktør, RefurbishBike

- Jeg synes, det er det helt rigtige. Det er den rigtige vej at gå også for at fremme cyklismen, siger direktør i RefurbishBike, Niels Nyhus til TV2 ØSTJYLLAND.

- Branchen er generelt ramt af nogle leveranceproblemer i forhold til Kina, Covid og så videre. Så der er noget i at bygge en god, solid cykel ud af noget gammelt.

Det hele foregår i lokalerne hos Schriver Cykler, hvor medejer af RefurbishBike Anders Schriver står for istandsættelsen.

Det er ikke alle cyklerne, der kan repareres og blive funktionsdygtige igen, men i stedet kan virksomheden så bruge funktionelle reservedele som pedalarme, krank og bremsegreb og montere dem på andre cykler.

- Det er ikke nødvendigvis to ens bremser, du får på. Men de virker, og det er det, der er vigtigt, siger Niels Nyhus.

Udlejer cyklerne

Som kunde kan man ikke købe en cykel, men man kan i stedet leje den. Det betyder, at RefurbishBike står for vedligehold mod en månedlig betaling. Og så er der også en klimamæssig fordel i det.

- Vi kan godt tænke lineært og bare sælge en brugt cykel, men det giver ikke rigtigt mening i forhold til miljøet, så det er egentlig for at have det her cirkulære og bæredygtige i det hele tiden. Selvom nogle af delene måske er udtjent om to år, så kan vi stadig få cyklen tilbage og bruge nogle dele på en anden cykel, siger Niels Nyhus.

Nadia Levenhagen Sørensen er glad for at have en cykel, der både fungerer og er klimavenlig.
Nadia Levenhagen Sørensen er glad for at have en cykel, der både fungerer og er klimavenlig.

Indtil videre har RefurbishBike udlejet 47 cykler, og en af dem cykler Nadia Levenhagen Sørensen rundt på. Hun var træt af altid at komme ned til en cykel, der var flad, og det sidste halve års tid har hun så lejet en cykel i stedet.

- Det er dejligt at støtte noget, der er med til at påvirke den grønne omstilling i en god retning. Hvis der er nogle ting derude, som bliver smidt ud, men som egentlig godt kan bruges igen, så synes jeg bare, man skal gøre det. Det er et godt koncept, siger Nadia Levenhagen Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Vi har tidligere fortalt om udfordringerne med efterladte cykler, der koster dyrt for Aarhus Kommune at håndtere. Indslaget her er fra juli 2016.

Økonomisk håndsrækning

Også Aarhus Kommune bakker op om projektet. Ud over at støtte med 600 cykler, der ellers var røget til skrot, har RefurbishBike nu fået en økonomisk håndsrækning på 250.000.

Pengene kommer fra den grønne investeringspulje, der blandt andet kan medfinansiere aarhusianske virksomheders arbejde med udvikling, test og/eller demonstration af nye grønne løsninger.

quote Det er en opgave, der ikke bliver løst, og derfor synes vi, det er rigtigt godt.

Jacob Bundsgaard, borgmester, Aarhus Kommune, Socialdemokratiet

- Vi har en interesse som kommune i at få nedbragt vores klimaaftryk. Vi har en meget ambitiøs målsætning om, at vi i 2030 skal være CO2-neutrale i Aarhus, og der har vi brug for alle gode kræfter. Hvis det her kan lykkes, og vi kan få det op i skala, så har vi en del af løsningen på den udfordring, og det har vi en interesse i, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Er det ikke konkurrenceforvridende at støtte et firma frem for et andet?

- Nej, det mener jeg ikke. Vi støtter, fordi formålet er at nedbringe vores klimapåvirkning og samtidig udnytte nogle af de ressourcer, vi har i vores by. Der er ikke nogen, der løser den her opgave i dag, som de tager opgaven fra. Det er en opgave, der ikke bliver løst, og derfor synes vi, det er rigtigt godt, siger Jacob Bundsgaard.

På cyklerne bliver også monteret en sensor, der skal være med til at levere data og bedre viden om cykelkulturen i Aarhus Kommune. Håbet er, at man på den måde kan øge cykeleffektiviteten og finde ud af, hvornår der er spidsbelastninger på bestemte strækninger og tidspunkter.

- Vi vil også gerne hjælpe med at skabe en bedre cykelby. Jeg synes, det er helt fantastisk, og det er den helt rigtige vej at gå, siger Niels Nyhus.

Ambitionerne hos RefurbishBike er store, og man er allerede i dialog med flere kommuner om lignende samarbejder. Og så skal RefurbishBike også levere 100 cykler til Syddjurs Kommune, som gerne vil have mere cykelturisme i Nationalpark Mols Bjerge.