51 projekter skal booste senior-idrætten

Idrætsforeninger, lokalcentre og plejehjem får 1,1 millioner kroner til at skabe mere motion og forebygge demens blandt seniorer i Aarhus

Seniorer og ældre mennesker i Aarhus får snart mange flere nye tilbud fra idrætsforeninger, lokalcentre og plejehjem, som skal gøre dem mere aktive og forebygge demens. Tilbuddene indebærer alt lige fra udendørs træningscentre, idrætshold og til motionscykler i lokalcentret med projektorer, der viser en natursti, mens man tramper i pedalerne.

De 51 idrætsprojekter i Aarhus får tilsammen 1,1 mio. kr. Pengene kommer fra puljen "Mere bevægelse i hverdagen", som magistratsafdelingen Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, står bag:

- Vi har fået overrumplende 75 ansøgninger, og vi har heldigvis kunnet finde lige lidt mere end 1 million kroner, der er sat af til de mange aktiviteter. Der er et stort potentiale for, at der bliver skabt nogle gode og interessante idrætsprojekter for seniorer, siger rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF) og fortsætter:

- Seniorer kan forebygge demens-sygdomme og skabe en bedre livsstil, men de får også skabt netværk og stærke lokale fællesskaber i vores by, når de deltager i idrætsaktiviteterne. Disse fællesskaber kan samtidig være med til at mindske ensomheden blandt ældre mennesker.

5 projekter involverer et direkte samarbejde mellem idrætsforening og lokalcenter, som det eksempelvis er sket i Brabrand. Her er Brabrand Idrætsforening gået sammen med Lokalcenter Brabrand og har skabt et stort selvtræner-projekt, hvor seniorer selv træner i motionsrummet.

Vil rejse penge til multiarena

Ros til opfindsomhed

De 50 projekter omfatter også duocykler, hvor en pårørende eller plejer kan cykle sammen med en svag ældre person og oprettelse af flere idrætsforeningshold med håndbold, bordtennis og svømning. Tre lokalcentre bliver desuden certificeret senior-idrætscentre.

- Jeg har kun stor ros til den opfindsomhed, som alle ansøgerne har vist. Og stor ros ikke mindst til alle de gode hensigter, der ligger bag projekterne. Det er fantastisk, at så mange har budt ind, siger Christina Fruergaard, motionskoordinator i Aarhus Kommune.

Kommunen opretter en hjemmeside, hvor man kan finde information om allerede eksisterende udstyr. Flere af ansøgningerne har vist, at nogle lokalcentre har søgt om udstyr, som et nabo-lokalcenter måske allerede har stående, som ikke behøver at samle støv. Så hensigten er, at man kan gå på rov i hinandens udstyr.

Beboer- og pårørenderåd og demenscenter er også blandt modtagere af penge, og alle projekterne kan gå i gang, når de modtager pengene inden for de kommende uger.