50 års historie er brændt væk i nat

Et spejderhus nord for Lystrup er udbrændt. Noget sjæl er brændt væk, siger gruppelederen.

Billedet er taget natten mellem søndag og mandag. Foto: Per Øxenholt

Kl. 22.56 søndag aften fik Østjyllands Politi et opkald via 112. Et spejderhus i Lystrup nord for Aarhus stod i flammer.

- Da vi kommer frem, er der rimelig meget ild i tagkonstruktionen på den bygning, som huser spejderne. Det ser ud, som om den er startet i stueetagen og har søgt op i tagkonstruktionen. Bygningen, som spejderen bruger, er stort set udbrændt, siger Janni Lundager, der er pressemedarbejder hos Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND.

120 børn og unge KFUM-spejdere i alderen fra 6 til 18 år har sin gang i spejderhuset hver tirsdag. Ingen personer kom dog til skade, men 50 års spejderhistorie er formentlig brændt væk, lyder det fra gruppelederen.

Det var typisk, når vi lige skulle til at i gang igen.

Sune Monrad, gruppeleder, KFUM Lystrup

Billedet her er taget inde fra spejderhuset. Foto: KFUM Lystrup

- Jeg blev meget overrasket. Det kom meget bag på mig, og jeg blev meget chokeret. Det var typisk, når vi lige skulle til at i gang igen. Men det var godt, at det var en søndag og ikke en dag, hvor der var mennesker, siger gruppeleder Sune Monrad til TV2 ØSTJYLLAND.

Ting med stor affektionsværdi

I spejderhuset var der både ting, der kan erstattes igen – som for eksempel telte og tovværk – men der var også billeder og hjemmelavede ting med stor affektionsværdi.

For nogle af dem, der har været i gruppen i mange år, er der noget sjæl, der er brændt væk.

Sune Monrad, gruppeleder, KFUM Lystrup

- Vi har små hold, som vi kalder patruljer. De kalder sig selv noget skørt som ”bjørnene” og ”ørnene.” De har dekoreret standere med forskellige ting gennem årene og haft dem med på eksempelvis lejre, og de kan ikke erstattes, siger Sune Monrad og tilføjer:

 - For nogle af dem, der har været i gruppen i mange år, er der noget sjæl, der er brændt væk.

Læs også VIDEO: Tredje nat i træk med uroligheder: Sten kastet mod politiet

Beboerhus måske også ramt

Branden er nu slukket, og hverken spejderne eller Østjyllands Politi kender årsagen til den. Politiets efterforskere er mandag på stedet.

Spejdernes telte er formentlig brændt væk. Foto: KFUM Lystrup

Spejderhytten ligger ved siden af et beboerhus, men politiet ved endnu ikke, hvor store skader, der er på det.

På trods af branden holder gruppelederen humøret oppe og fortæller, at de holder fast i at mødes hver tirsdag, nu hvor de endelig må igen efter corona-nedlukningen. De mødes dog et andet sted.  Den årlige sommerlejr bliver også stadig afholdt.

- Vi er spejdere, og vi er mindre afhængige af vores ting end andre, siger Sune Monrad.

Læs også Historisk storke-sensation er endt som en tragedie